Městští architekti mají napilno. Pracují už pro 80 měst

Česká města a obce stále víc řeší důsledky stavebních zásahů, které se nepovedly. I proto mají stále větší zájem o městské architekty. Osm desítek měst už jejich služby využívá a další je můžou brzo následovat. Vláda totiž na konci ledna schválila dokument, který by tomu měl pomoci. Přesto však práce městských architektů zůstává v právním vakuu. Legislativa totiž jejich postavení téměř neřeší.

V Česku roste zájem o městské architekty (zdroj: ČT24)

„Je velmi problematické, aby se právní názory těchto městských architektů prosadily tak, aby byly i u soudu nezpochybnitelné a aby oni měli postavení dotčených orgánů v řízení,“ konstatuje současný stav Marek Janatka, hlavní architekt v Chrudimi a člen Stavovského soudu České komory architektů. Podotýká přitom, že současné legislativa neošetřuje ani řadu dalších aspektů, a to přesto, že se o to snaží ministerstvo pro místní rozvoj novým dokumentem. Materiál má název Politika architektury a stavební kultury a ministersvto si od něho slibuje, že autoritu městských architektů pozvedne a zakotví.

„Rádi bychom využili i zkušenosti z ostatních měst a nalezli takové zadání, které zajistí kultivovaný život ve městě a usměrněný rozvoj města jako takového,“ popisuje motivaci pro zavedení městského architekta mluvčí Českého Krumlova Olga Kneiflová. Kromě Krumlova o něm uvažuje například i Brno. Co se týče hlavního města – v současnosti probíhá výběrové řízení na pozici městského architekta v Praze 15.