Exprimátora Svobodu chce policie stíhat kvůli analýze smluv DPP

Praha – Poslance a bývalého pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS) chce policie stíhat v dalším případu. Svoboda již čelí obvinění v případu Opencard, nyní policie žádá Poslaneckou sněmovnu o jeho vydání znovu. Podle dostupných informací je to kvůli smlouvě města s advokátem Václavem Láskou, který připravil analýzu problematických smluv pražského dopravního podniku. Svoboda se podle policistů s Láskou dohodl bez vědomí městské rady.

Kriminalisté tvrdí, že se bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda dopustil trestného činu  porušení povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti. Měl ho spáchat tím, že smlouvu na analýzu smluv pražského dopravního podniku podepsal s Václavem Láskou bez projednání radou města. Podle Svobody – který tvrdí, že o důvodu trestního stíhání ví pouze neoficiálně – není jasné, zda žádost souvisí s dříve již odloženým trestním oznámením, které podal bývalý ředitel Dopravního podniku hl. m. Prahy Martin Dvořák. „Údajně je to na základě žádosti dozorujícího státního zástupce,“ uvedl bývalý primátor.

Podle Václava Lásky ale k trestnímu stíhání není žádný důvod. „Smlouva byla uzavřena podle všech pravidel, ihned zveřejněna. Služba byla poskytnuta v plném rozsahu. Nenapadá mě nic, čím by měl pan exprimátor překročit své pravomoci, neřkuli způsobit jakoukoli škodu,“ uvedl. Zdůraznil, že primátor nemá zakázáno uzavírat smlouvy. Ačkoli to v zákoně o hl. m. Praze není uvedeno, umožňuje to podle Lásky rozhodnutí pražské samosprávy. „Mám za to, že pan primátor měl oprávnění smlouvu uzavřít, byla to běžná praxe,“ poznamenal Václav Láska.

Také Bohuslav Svoboda odmítl, že by uzavřením smlouvy spáchal trestný čin. „Už skutečně si nemyslím, že žijeme úplně v právním státě,“ řekl Svoboda, který je přesvědčen, že ho analýza smluv dopravního podniku stála i primátorské křeslo. To musel opustit na jaře 2013 po rozpadu koalice ODS s TOP 09. Exprimátor zdůraznil, že hloubková prověrka v podniku odhalila závažná pochybení a vyústila ve tři trestní oznámení. „Byl to první veliký krok, který otevíral audity do pochybných sporných zakázek na televize, na reklamy, na kdeco,“ uvedl. Postěžoval si, že z oznámení zatím nevzešel žádný závěr. „Zato jsem zažalován já,“ podotkl.

Jakou škodu měl primátor způsobit? 

Policie hovoří v souvislosti s postupem bývalého primátora o škodě, která přesáhla milion korun. To ale zpochybnily obě smluvní strany, Bohuslav Svoboda i Václav Láska naopak hovoří o necelém milionu. Podle advokáta může být rozdíl, který je zřejmě klíčový ve vnímání toho, zda šlo o trestný čin, výsledkem DPH. „Limity byly nastaveny při odměně, která se počítá bez DPH,“ upozornil však Láska.

Výbor začne o žádosti jednat za týden

Vedení Poslanecké sněmovny dostalo policejní žádost o Svobodovo vydání k trestnímu stíhání v pondělí. Mandátový a imunitní výbor ji začne podle jeho předsedkyně Miroslavy Němcové (ODS) projednávat za týden, o doporučení pro plénum ale bude rozhodovat později. Bohuslav Svoboda, který při předchozí žádosti o vydání vyzval poslance, aby policistům vyhověli, tentokrát nic takového neučiní. „Nebude tam moje přímá žádost, abych byl vydán, protože tím bych zase jenom nahrával snahám o diskreditaci,“ řekl poslanec Svoboda.

Václav Láska, který se později stal senátorem za Stranu zelených, pro Prahu vypracoval analýzu deseti zakázek uzavřených pražským dopravním podnikem od 1. ledna 2007 do 31. března 2012. Mezi nimi byl například tendr na zřízení a provozování elektronické jízdenky, nákupy právních a marketingových služeb nebo tisk papírových jízdenek. Podle Láskovy analýzy fungovala v pražském dopravním podniku právě od roku 2007 organizovaná zločinecká struktura, která připravovala pro podnik nevýhodné smlouvy, vznikla údajně škoda v řádech stamilionů korun.

První trestní stíhání souviselo s Opencard, padlo na celou radu

Exprimátora Svobodu a devět dalších členů jeho někdejší rady z doby koalice ODS a TOP 09 policie obvinila také kvůli prodloužení smlouvy na provoz systému se společností Haguess v roce 2011. Obvinění říkají, že jen „hasili“ problém, který způsobila předchozí politická garnitura. V prosinci vrátil soud obžalobu k došetření, státní zástupce se ale chystá podat ji znovu.