Praha letos utlumí investice, nejvíce půjde na Blanku a opravu mostů

Praha – S výdaji 51,7 miliardy korun a příjmy 42,1 miliardy bude letos hospodařit Praha. Městská rada schválila návrh nového rozpočtu, který počítá se 7,5 miliardy korun na investice a dorovnáním rozdílu mezi výdaji a příjmy pomocí státního příspěvku na školy a školská zařízení. Rozpočet nyní čeká projednání finančním výborem magistrátu a závěrečné hlasování v zastupitelstvu. Tam bude muset čelit námitkám opozice, které se nelíbí zejména růst běžných výdajů.

O tři miliardy korun méně než loni půjde letos v Praze na investice. Největší část přitom – stejně jako v předchozích letech – ukousnou dopravní stavby. Zejména jde o dostavbu tunelového komplexu Blanka, část z investičních miliard město spotřebuje také na rekonstrukce Hlávkova a Libeňského mostu.

Největší část výdajů však půjde na běžné výdaje. Podstatnou část z 44,2 miliardy korun, které jsou na ně určené, využije město na zajištění provozu hromadné dopravy a také na školství. Výdaje na provoz škol však chce dodatečně nahradit patřičným státním příspěvkem, který přijde v průběhu roku. Další peníze z běžných výdajů využije město na chod úřadu nebo údržbu zeleně, své příspěvky dostanou také městské části – celkem 3,5 miliardy.

Proti návrhu rozpočtu vystoupili opoziční zastupitelé. Podle bývalého primátora Tomáše Hudečka není dostatečně úsporný, předseda pražské ODS Filip Humplík potom upozornil, že běžné výdaje rostou bezmála o tolik, oč klesnou investice. „Běžné výdaje rostou o dvě miliardy, a to v něm není zohledněna sekyra v podobě zhruba 700 milionů, kterou rada zasekne do rozpočtu zlevněním ročního kuponu MHD,“ uvedl.

Pražské tramvaje se opět rozjely
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Městské části na nový rozpočet netrpělivě čekají. Když se vedení města rozhodlo zahájit letošní rok v rozpočtovém provizoriu, musely ho napodobit. Svůj rozpočet nemohou městské části schválit dříve, než se to podaří na magistrátu. Než ale rozpočet začne platit, uplynou patrně ještě dva až tři týdny. Jeho cesta finančním výborem a zastupitelstvem – ačkoli se neočekávají komplikace – skončí patrně ve druhé polovině února.