Blanka nefunguje, ale stále svítí. Kolik to stojí, nikdo neřekne

PRAHA – Pro motoristy zavřený tunel Blanka v Praze bez přestání svítí. Deník Lidové noviny zjišťoval, kolik za neustále rozsvícené osvětlení hlavní město platí, odpovědi se ale nedočkal. Praha ani její stavební dozor neřeší, zda nejde o plýtvání, píše deník.

V tunelu probíhají poslední práce, testují se systémy, už měsíce se v celém tunelu intenzivně svítí. Osvětlení tunelu zajišťuje firma Metrostav, a sice za ceny z původní smlouvy (s přičtením inflace a DPH). Ta podle nedávného závěru rozhodčího soudu platí. „Účet za osvětlení a hlídání stavby pak zaplatí hlavní město - z veřejných peněz. Po průběžných nákladech a jejich hospodárnosti se ale nepídí,“ píše deník.

„Jde o položky, které se vyúčtovávají, údaje vám proto poskytneme, až bude vyúčtování provedeno. Za průběh prací při zkouškách odpovídají dodavatelé, my jim nemůžeme řídit osvětlení prací,“ citují LN mluvčí hlavního města Petru Hrubou.

Za hlavního spolupracovníka pražské radnice při budování tunelu platí dohlížitel stavby - firma Inženýring dopravních staveb (IDS). Právě ona by podle deníku měla na otázku po okolnostech nonstop svícení mít jasnou odpověď. Ovšem IDS ji Lidovým novinám nedokázal dát. „V současnosti probíhají v tunelu Blanka komplexní zkoušky a předpřejímkové kontroly orgány státní správy. Ty jsou plně v režii zhotovitelů, jsou součástí celkové pevné ceny za dílo a otázka hospodárnosti je předmětem vnitřního ekonomického řízení jednotlivých společností, nikoliv otázkou na správce stavby či investora,“ uvedl zástupce IDS Pavel Kočiš.

Přehrál tedy odpovědnost za svícení na stavební a technologické dodavatele. Ovšem odpověď na otázku po přesné ceně za svícení, o které by IDS měl mít přehled, deníku nedal. Pouze uvedl, že vypínat světlo by bylo nehospodárné.

Ovšem i mluvčí Metrostavu František Polák odmítl říct konkrétní částku, podle něj se v tunelu svítí neustále kvůli permanentně probíhajícím pracím. Neumí si prý z bezpečnostních důvodů představit, že by se světlo zhaslo. A podle LN má Polák za to, že koordinovat práce tak, aby to umožnilo dočasné vypnutí či ztlumení světel, je nad lidské síly.

Podle mluvčího ČKD Praha Karla Samce je svícení ve chvílích, kdy v tunelu neprobíhají práce, důležité kvůli „bezpečnosti, ochraně majetku či funkčnosti kamerového systému“. Energii hradí hlavní město jako investor, odkázal deník s otázkou po ceně na mluvčí magistrátu.