Nájemníci v pražských Butovicích si stěžují na plíseň v bytech

Praha – Obyvatelé bytů v pražských Butovicích si dlouhodobě stěžují na havarijní stav zdejších panelových domů. Nájemníky trápí plíseň, vlhko i nekvalitní pitná voda. Po magistrátu žádají výměnu bytových jader, zatím však neuspěli. Hlavní město byty opravuje jen povrchově a závady se nájemníkům vrací i několikrát do roka.

Renáta Kolaříková žije v magistrátním bytě 3+1 v Praze 5 a platí za něj téměř deset tisíc korun. Místo je však v havarijním stavu. „Teď jsem odtáhla skříň a podívejte se, co je tady plísně.“ Podobně je na tom také soused Josef Pešta. Několikrát mu sice byt opravili, závady se ale stále vrací, i několikrát do roka. „Pošlou sem nějakého malíře nebo zedníka, prostě to jenom seškrábou, postříkají nějakým sprejem, zase to vymalují a to je všecko,“ stěžuje si Pešta. Podle obyvatel způsobuje neustálé problémy s plísní havarijní stav střechy.

Zákon říká, že mají nájemníci v této situaci tři možnosti, jak postupovat. „Především je tady stavební úřad, který hlídá stav bytového domu. Dále má nájemník možnost uplatnit slevu na nájemném nebo v případě, že majitel nekoná, vypovědět dokonce smlouvu bez výpovědní doby,“ vysvětluje Milan Taraba ze Sdružení nájemníků.

Obyvatelé si stěžují na plíseň a vlhkost (zdroj: ČT24)

Pražský magistrát v současné době vlastní přes devět tisíc bytů a u části z nich se plánuje privatizace. Vedení města slibuje, že získané peníze využije právě k rekonstrukci zbylých bytů. Jejich průměrné stáří totiž dosahuje 34 let.