Sprejeři zastavili vlak. A pak ho pomalovali

Zbýšov – Skupinka sprejerů zastavila v úterý večer pomocí bezpečnostní brzdy osobní vlak ve Zbýšově na Brněnsku. Jeho vagony pak přímo před zraky cestujících i železničářů pomalovali. Devítičlenná skupina poté z místa utekla. Policie po nich pátrá, hrozí jim až rok vězení. Škoda se odhaduje na 45 tisíc korun.

V úterý večer po 20. hodině jel osobní vlak z Křenovic na Vyškovsku směrem na brněnské hlavní nádraží. Jela v něm i skupinka sprejerů. Ti si zřejmě útok na soupravu naplánovali - na železniční zastávce ve Zbýšově zatáhl jeden z pachatelů za bezpečnostní brzdu ve vagonu, čímž znemožnil soupravě odjet. Pak se svými komplici z vlaku vystoupil. Než se ostatní cestující a železničáři vzpamatovali, vytáhli spreje a záhy soupravu pomalovali. Celkem tak poškodili 90 metrů čtverečních vlakové soupravy. Všichni měli na hlavách kapuce a nebylo jim vidět do tváří.

„Na vlakový personál a cestující, kteří se pachatelům pokoušeli v jejich jednání zabránit, pak vandalové házeli kameny,“ uvedla jihomoravská policejní mluvčí Petra Vedrová. Vandalové pak z místa utekli. Podle policie jde o první vandalský útok tohoto druhu na jižní Moravě.

Za přečin poškození cizí věci hrozí členům gangu až rok vězení. „Policisté žádají případné svědky incidentu, aby jakékoliv informace k útočníkům oznámili na krizovou linku 158,“ apelovala na veřejnost Vedrová.

Sprejeři poničili vlak ve stanici Zbýšov (zdroj: ČT24)