Šlechtová: Pražské stavební předpisy přestanou platit

Praha – Stavební předpisy v Praze nakonec přese vše, co bylo dosud řečeno, pozbudou účinnosti. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) řekla v rozhlasovém pořadu Dvacet minut Radiožurnálu, že její úřad platnost předpisů v průběhu ledna pozastaví. Pouze obecně platnou vyhláškou se bude řídit výstavba v Praze, dokud nebude hotová novela předpisů. K tomu by podle náměstka primátorky Matěje Stropnického (SZ) mělo dojít v létě.

Před Vánoci oznámilo ministerstvo pro místní rozvoj, že i když podle něj jsou pražské stavební předpisy v rozporu se zákonem, nechá je podmínečně v platnosti, pokud městští představitelé písemně slíbí nápravu. To se sice stalo, ministryně však nyní oznámila, že předpisy přesto platnost předpisů přesto pozastaví. „Nemyslíme si, že by Praha měla mít nějaké výjimky,“ řekla Českému rozhlasu Karla Šlechtová.

Ke stavebním předpisům se ministerstvu před Vánoci vyjádřil Matěj Stropnický i primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Zatímco však Krnáčová podle ministerstva informovala Karlu Šlechtovou, že je hlavní město s pozastavením předpisů srozuměno, Stropnický v dopise požádal o 200denní lhůtu na upravení předpisů. Praha podle ministerstva pochybila, když před schválením předpisů nepožádala o notifikaci Evropskou komisi. Bývalý primátor Tomáš Hudeček (tehdy TOP 09), jehož rada předpisy prosadila, to odmítal a tvrdil, že podle právních analýz žádná notifikace nutná nebyla. Dalšími výhradami MMR bylo chybějící téma teploty vozovky a osvětlení a oslunění.

Stavební předpisy jsou prováděcím předpisem ke stavebnímu zákonu, platí od loňského října. Jejich součástí je plán na zahuštění zástavby, ale i rozšíření zeleně. Ještě předtím, než vešly v platnost, vzbudily bouřlivou debatu, tématem bylo především omezení reklamy. Billboardová lobby kvůli nim vyvolala silnou mediální kampaň. Nesouhlasila totiž s regulací reklamy, kterou předpisy přinášejí. Ministerstvo následně přišlo s připomínkami a vyžádalo si od Prahy úpravu předpisů.

Vedení města uvedlo, že žádosti ministerstva nelze v zákonných lhůtách dostát. Ministerstvo proto ohlásilo, že účinnosti předpisů pozastaví. Stane-li se tak, budou v Praze platit pouze obecně platné předpisy, které podle některých výkladů umožní mimo jiné zástavbu zelených ploch na sídlištích, rozšiřování počtu billboardů a zavedení reklamy v památkové rezervaci. Pražští radní prosincovým usnesením deklarovali, že se budou zrušení předpisů bránit právní cestou.