Neplatičům nájemného v Prachaticích zdraží bydlení

Prachatice - Prachatice zdraží od ledna ubytování v mobilních buňkách, kde žijí lidé, kteří dluží za nájemné v městských bytech. Radnice tím reaguje hlavně na rostoucí cenu elektřiny i poplatků za vodné a stočné. Každý člověk tak zaplatí nově v průměru o 343 korun za měsíc více než letos, tedy asi 2033 korun. Novinářům to dnes řekl starosta Jan Bauer.

Město má nyní čtyři buňky v Nádražní ulici, z toho tři jsou v tuto chvíli obsazené. Do jedné se vejde i několik lidí. Vystěhovaná čtyřčlenná rodina zde za měsíc zaplatí asi 8000 korun. „Nájemné pokrývá náklady na provoz. Nemusíme to dotovat,“ uvedl Bauer. Město uvažuje, že přikoupí další dvě až tři buňky. Jedna přijde zhruba na 350.000 korun. Rozpočet na příští rok s tím ale zatím nepočítá.

Radnice k vystěhování dlužníků z městského bytu přistupuje poté, co nájemník nezaplatí tři činže. V náhradním bydlení se od té chvíle ocitne do půl roku. Lidé nyní na nájemném v bytech dluží radnici půl milionu korun, dalších 450.000 korun je dluh z nebytových prostor.

V minulosti dokonce město vyhlásilo amnestii na penále pro dlužníky, což se ale neosvědčilo. Dlužníků za poslední roky podle Bauera přitom výrazně nepřibývá ani neubývá.