Sníh pro Prahu vyrábí na Šumavě

Praha/Horní Vltavice - Sněhová děla na Šumavě vyrábějí sníh pro českou metropoli. Tisíce kubíků hmoty postupně kamiony převezou přímo před Hrad. Sníh si objednali organizátoři běžeckých sprintů Pražská lyže.

Umělý sníh vytváří sněhová děla na okraji Horní Vltavice. Stroje mají za úkol vyprodukovat hmotu pro budoucí zhruba půl kilometru dlouhou závodní trať. Celkem je zapotřebí dva a půl tisíce krychlových metrů technického sněhu. Ten bude dopraven do cíle velkoobjemovými kamiony za tři týdny.

K produkci sněhu vlastníci systému používají vodu z Vltavy, kterou čerpadla k dělům dopravují přímo z řeky. Výroba je však poměrně nákladná. „Částka se pohybuje v řádech statisíců,“ uvedl Luděk Sáska, člen organizačního výboru závodu a výrobce sněhu.

Jediným problémem, se kterým se výrobce prozatím setkal, je velký odběr elektřiny potřebný pro pohon děl a čerpadel. Energetici tuto nepříjemnost vyřešili úpravou nedaleké trafostanice. Starosta Horní Vltavice Jiří Fastner vyzdvihuje přínos zakázky: „Pro obec je to přínosné jak finančně, tak z důvodu reklamy.“

Pražané si šumavského sněhu užijí i po závodě. Část zůstane dětem na hraní na Hradčanech, další odvezou pořadatelé na Letnou, kde vznikne snowpark, a zbytek skončí na Petříně.