Strakonická nemocnice začala pacienty značit plastovými náramky

Strakonice - V místní nemocnici zavedli od 12. listopadu nový systém identifikace pacientů. Speciální náramek by měl zvýšit jejich bezpečnost a zamezit možným záměnám například při operacích párových orgánů nebo tam, kde není možné totožnost ověřit dotazem. Plastové náramky vychází z principu označování novorozenců v porodnicích.

Každému pacientovi je na příjmu na zápěstí připevněn náramek. Na štítku je kromě jména pacienta a začátku rodného čísla uvedeno i oddělení, kde se nemocný léčí. „Hlavní důvod je další zvýšení bezpečnosti,“ uvedl ředitel nemocnice ve Strakonicích Tomáš Fiala. Data vypisují sestry nesmývatelným fixem.

Jednotlivé pásky se odlišují i barevně. Dospělí dostávají bílé, děti podle pohlaví modré a červené. Zelený náramek připevní těm, kteří přicházejí na operaci párových orgánů. „Pacientům to může přinést určitý pocit jistoty,“ myslí si náměstek hejtmana Jihočeského kraje Vladimír Pavelka (KDU-ČSL). Pokud se nové identifikační náramky osvědčí, začnou je podle něj sestry nasazovat i v dalších jihočeských nemocnicích.

Plošné značení pacientů se podle zástupců kraje teprve testuje. Českobudějovická nemocnice se k tomuto projektu zatím nepřipojí. „Máme to ošetřeno tak, že k záměně pacienta z hlediska individuální péče nemůže dojít,“ dodal mluvčí nemocnice v Českých Budějovicích Jan Dušek.

Zdravotníci by měli postupně zavádět i elektronickou kontrolu identifikace. Pacient pak dostane pásek s čárovým kódem, kde lékař zjistí pomocí čtečky veškeré potřebné informace.