Silvestrovský vlak z Vimperka obsadili skřeti, kosmonaut i elfové

Vimperk (Prachaticko) - Nadpozemsky veselo bylo v silvestrovském vlaku, který dnes jezdil z Vimperka do Kubovy Huti a zpět. Obsadily ho postavy ze světa sci-fi a fantasy, takže v kupé řádili různí skřeti a elfové, kosmonaut Gagarin se potkal s baronem Prášilem a přísné členky Sexmise důsledně kontrolovaly, zda náhodou není přítomen muž. Řada cestujících se na výzvu Stifterova pošumavského železničního spolku, který jízdu pořádal, vyzdobila tykadly a různými hábity.

Příšery se zajímaly hlavně o nehodné pasažéry. „Získáváme tady duše, to víte, nás už je málo, vymíráme,“ vysvětlil předseda spolku Roman Hajník přestrojený za netvora Nazgúla z příběhu Pán prstenů. Své souvěrce hledali také elfové a jiné temné postavy. „Dětí sedí tak klidně, až mě to překvapuje - tak hodné jsem je ještě neviděl,“ radoval se jeden z tatínků. Humor ho přešel ve chvíli, kdy ho zástupkyně filmu Sexmise nutily k písemnému prohlášení, že není mužského pohlaví.

„Mají krásné masky a jsou vtipní, takový začátek silvestrovského dne je úžasný,“ pochvalovala si Anežka Hronková, která přijela na Šumavu z Prahy. Zaujaly ji hlavně postavy z filmů Matrix a Příšerky s. r. o. V jídelním voze se mohli turisté občerstvit alkoholickou i nealkoholickou hydratací, dortem s mlhovinou a nechyběly ani oblíbené amarouny v několika barvách.

V Kubově Huti rozbalila své stanoviště vlaková pošta a zájemci si mohli nechat ozdobit obálky a pohledy speciálními razítky s železniční tematikou, kterých má pošumavský spolek celou sbírku. Jsou mezi nimi i vtipné nápisy, novinkou, která se hodí hlavně na dopisy, bylo dnes razítko Neotvírejte, dokud vlak nezastaví. „Inspirovali jsme se nápisem na dveřích vlaku,“ vysvětlil Hajník. Milovníci drážní nostalgie razítkovali, až se z nich kouřilo. Stylový byl například štempl se sloganem Šumava - drsnej kraj, krásnej život, který se dobře hodil k dnešnímu počasí, kdy ráno na Šumavě hustě sněžilo. Ani to však neodradilo některé cestující od rozhodnutí vyšlápnout si ze stanice v Kubově Huti až na vrchol Boubína.

Dva vlakové spoje vyjely ráno a dopoledne, odpoledne vyrazí ještě jeden. „Pro velký zájem jsme oproti loňsku přidali jeden pár vlaků a k nejvytíženějšímu spoji připojili ještě jeden vagon. Snad se nám tam všechny příšery vejdou,“ doufal Hajník před odjezdem druhé soupravy, v níž bylo kolem 400 míst. Loni, kdy vypravili Vlak hrůzy, svezli za den přes 1700 lidí, bohužel ani letos se jim prý nepodařilo sehnat nafukovací vlak.