Češi vymysleli originální sport Woodkopf

Zlatá Koruna - Česko má vlastní originální sport. Jeho zakladatelé mu dali mezinárodní název Woodkopf. Jde o zápas dvou soupeřů s prknem na hlavě. Disciplínu chtějí prosadit na program letních olympijských her v roce 2016. Hráči trénovali na jihu Čech a v neděli se představí v Praze.

Hráči proti sobě stojí s dřevěným dvoumetrovým prknem na hlavě a snaží se ho protivníkovi shodit. Vyhrává ten, kdo prkno soupeři srazí. Svou základnu má toto sportovní odvětví také na jihu Čech. Hráči nepravidelně trénují na fotbalovém hřišti ve Zlaté Koruně. Místní vychovali už dva světové šampióny. „Když jsme to zkusili, zjistili jsme, že máme docela placaté hlavy, tak nám to začalo jít,“ říká mistr světa z roku 2002 Antonín Troup. Matyáš Troup už s prknem zkoušel i tancovat.

Woodkopf hrají muži i ženy, nastupují i proti sobě. Hráčky podle trenérů mají výhodu. Jsou menší a mohou se tak snadněji dostat pod prkno soupeře. Utkání se zatím obešla bez vážnějších zranění. „Útočit prknem na protivníkovu hlavu není dovoleno,“ vysvětluje Antonín Troup. Jediný problém bývají třísky ze špatně ohoblovaných fošen. Jedna tříska ale za hru prý stojí.

Nový sport teď jeho zakladatelé chtějí dostat na program letních olympijských her. „V případě, že by se nám podařilo v roce 2016 olympijské hry uskutečnit, připadalo by nám zajímavé, že bychom předvedli náš Woodkopf,“ uvedl náčelník Unie Woodkopf Ivan Řezáč.

Hráči se ze Zlaté Koruny přesunou koncem týdne do Prahy. V neděli na Václavském náměstí tento nový český sport představí.