Větrné elektrárny na Vysočině ohrožují okolí

Vysočina - Na Vysočině mají problém s větrnými elektrárnami. Při námraze totiž z listů odlétávají velké kusy ledu, které mohou být pro všechny kolem velmi nebezpečné.

Od listopadu minulého roku, kdy začal z větrníků padat led, se změnilo pouze jediné. Provozovatel větrníků nalepil v blízkosti výstražné samolepky. Starosta Pavlova říká, že žádné připomínky k větrníkům od lidí nemá. Kraj Vysočina přitom eviduje desítku stížností. Na místo proto vyrazili kontroloři kraje. „Máme prokázáno, že se situace opakuje. Původní kroky byly neúčinné, nyní budeme dohlížet na to, jestli bude zjednána náprava,“ řekl Zdeněk Kadlec ze sekretariátu hejtmana Vysočiny.

Podle provozovatele větrníků Davida Jozefyho elektrárna námrazu hlídá a sama se vypíná. Už zítra by však měl starosta Pavlova na příkaz krajských úředníků upozornit občany na nebezpečí, který díky větrným elektrárnám hrozí. Obyvatelé tvrdí, že hrozí tragédie, pokud by se kus ledu setkal s člověkem nebo autem. Kraj bude okolí větrníků i dál podrobně sledovat.