Jihočeské památky letos přilákaly rekordní počet návštěvníků

České Budějovice - Jihočeské památky letos přilákaly rekordní počet návštěvníků. Třináct objektů, které v kraji spravuje Národní památkový ústav (NPÚ), si prohlédlo více než 1,1 milionu lidí. Nejnavštěvovanějšími zámky byly jako už tradičně Český Krumlov a Hluboká nad Vltavou, potvrdil ředitel územního pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) v Českých Budějovicích Petr Pavelec.

Ve srovnání s loňskem přibylo v jižních Čechách přes 100.000 turistů a další lze očekávat během adventních akcí. „Teď nám jde o to, abychom návštěvníky nasměrovali i na místa, která jsou méně známá, a v těch atraktivních objektech našli rezervy v nových prohlídkových trasách a jiných částech areálu,“ uvedl Pavelec.

V příští sezoně se památkáři proto chtějí zaměřit například na propagování zámku v Dačicích, který je zatím poněkud stranou zájmu. Informace o všech místech budou lépe propojené, mimo jiné i díky novým webovým stránkám NPÚ. Každý z průvodců má také za povinnost upozornit v závěru výkladu na další zajímavé objekty v okolí.

Výjimečná byla letos situace v zámku Kratochvíle u Netolic, kde turistů celkově mírně ubylo, protože sezona tam začala později. Na jaře totiž bylo třeba narychlo nahradit expozici animovaného filmu, již majitel ze zámku odvezl. „Vývoj návštěvnosti nebereme jako propad, byť jsme do sezony vstupovali s obavami. Ale ukázalo se, že turisté proměnu Kratochvíle přijali s nadšením,“ řekl kastelán Vojtěch Troup.

Více než polovinu hostů letos tvořila domácí klientela: například v českokrumlovském zámku to bylo 58 procent a v Hluboké asi dvě třetiny návštěvníků. Památkáři míní, že je to obecný trend. „Velká část lidí už byla v zahraničí a nyní si znovu užívají domácí památky,“ uvedl ředitel.

Tržby ze vstupného letos na jihu Čech dosáhly zhruba 70 milionů korun a z 99 procent je památkáři použijí na stavební obnovu a restaurování objektů i cenných předmětů.

Jihočeské památky letos oživilo i zhruba 480 doprovodných akcí, například hudební festivaly, divadelní představení či výstavy do areálů přilákaly asi 300.000 lidí.