Jablonex propustí v Železném Brodě dvě stovky lidí

Železný Brod - V Železném Brodě se potýkají s propouštěním. Místní závod Jablonexu totiž kvůli tomu, aby byl konkurenceschopný, sníží počet zaměstnanců oproti loňsku o třetinu. O práci tak letos přijde celkem 200 lidí.

Ještě před šesti lety pracovalo v tehdy státním podniku Železnobrodské sklo 1300 lidí. Dnes je firma součástí jedné z největších sklářských a bižuterních společností v Česku Jablonex Group. Z šesti set lidí, kteří tu pracovali v lednu, zbyde na konci roku 400. Obyvatelé Železného Brodu propouštění nečekali a byli přesvědčeni o tom, že Jablonex místní závod udrží. „Nevěřím, že jsou to malé vlny. Pro město to jsou velké vlny. Řekl bych, že je to vlnobití,“ uvedl starosta Železného Brodu Václav Horáček.

Závod je ztrátový, tvrdí majitelé. Musí proto zefektivnit výrobu. „V některých ostatních provozech máme podobné výroby, a proto jsme se rozhodli, že některé výroby přemístíme,“ vysvětluje ředitel divize Perle z Jablonex Group Pavel Marek.

Na nezaměstnanost v okrese Jablonec nad Nisou nebude mít propouštění téměř žádný vliv. Situace v šestitisícovém Železném Brodě je ale podstatně horší. „Nejvíc mě na tom mrzí, že jde především o lidi, kteří v závodě dlouhodobě pracovali. To znamená, že jejich věk je okolo padesáti let,“ říká starosta. Mluvčí úřadu práce v Jablonci nad Nisou Michal Holý si myslí, že lidé najdou pracovní uplatnění v jiných oborech.

Podle zástupců Jablonexu lidé v Železném Brodě nechtějí pracovat. Při první vlně propouštění na začátku roku nabízeli zaměstnancům i jiné uplatnění. Tehdy nově otevřená linka ale zůstala prázdná. „Nepodařilo se nám z těch desítek propuštěných najít někoho, kdo by chtěl pracovat,“ říká Marek. Jablonex Group letos propouštěl také ve dvou dalších závodech. Důvod je stejný - hospodaření firmy vloni skončil s téměř šedesátimilionovou ztrátou.

Lucie Pokorná