Rybářské slavnosti lákaly návštěvníky i bez výlovu Bezdreva

Hluboká nad Vltavou - Tisíce lidí dnes zaplnily hráz rybníku Bezdrev při zahájení Jihočeských rybářských slavností. Na rybích specialitách si příchozí pochutnávali i přesto, že rybáři museli výlov třetího největšího rybníka odložit. Hladinu Bezdrevu totiž příliš zvedly srážky v polovině týdne.

„Myslím si, že Jihočeské rybářské slavnosti do regionu Hlubocka patří. Rybníkářství a rybářství je zde tradicí přes pět století. Toto hezké české řemeslo si to zaslouží a jsem rád, že pozornost návštěvníků je velká,“ řekl ČTK ředitel Rybářství Hluboká Vladimír Kaiser.

Lidé dnes mohli například ochutnat rybí speciality Petra Stupky a prohlédnout si okrasné barevné ryby. Pořadatelé také přichystali pro návštěvníky znalostní i dovednostní soutěže. „Líbí se mi tu atmosféra, ale mrzí mě, že neuvidím výlov. To už budu zpátky doma v Teplé u Mariánských Lázní,“ řekl dvanáctiletý Tomáš Novotný.

Tradice podzimních výlovů láká diváky k jihočeským rybníkům již stovky let od vzniku rybníkářství. „Lidé se baví, ale v pozadí je, že to prodlužuje turistickou sezonu. Hluboká je hlavně letní destinace a dnes je jeden z posledních říjnových dní a přijeli lidé z Prahy i z celé republiky,“ řekl starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa.

Hladinu rybníka zvedly v úterý a ve středu veliké srážky, které spadly na Prachaticku a zvýšily přítok do rybníka. Rybáři nyní proto výlov chystají až na pondělní odpoledne. „Většina návštěvníků to přijala s pochopením, protože je to samozřejmě o tom, že pracujeme s přírodou. Ale myslím si, že nemusí litovat dnešní návštěvy, je připraven bohatý program,“ podotkl před zahájením slavností Kaiser.

Doplnil, že letošní rok byl pro rybáře trochu paradoxní. Na jaře a v létě, kdy potřebovali v rybnících dostatek vody, byly srážky téměř nulové. A naopak při výlovech je hladina příliš vysoká. „Ale to se stává. Rybařina je hodně závislá na počasí,“ dodal Kaiser. Z Bezdrevu již rybáři přes léto vylovili 100 tun ryb a při pondělním výlovu chtějí vytáhnout dalších 400 tun.