Českobudějovický dálniční obchvat má definitivní podobu

České Budějovice – Dohady o stavbě českobudějovického dálničního obchvatu jsou u konce. Plány na dlouhé betonové mosty neuspěly, magistrát prosazuje variantu, která počítá s ukrytím větší části obchvatu pod zemí. Ekologičtí aktivisté sice uznávají, že radnicí prosazovaný plán je ekologicky šetrný, ale kritizují vyšší míru nákladů na stavbu tunelu. Starostové okolních obcí s "ukrytím" dálnice naopak souhlasí a městský plán dnes podpořili.

„Naše řešení je jednoznačně šetrnější k okolní krajině,“ vysvětlil své sympatie k radničnímu návrhu primátor Českých Budějovic Juraj Thoma. Starostové osmi obcí, které budou východním obchvatem zasaženy, se dnes sešli u jednoho stolu a uzavřeli jednoznačnou dohodu. Radniční projekt podpoří a budou usilovat o urychlení stavby dálnice i tunelu. „Pokud dálnice povede pod zemí, nebudeme o ní téměř vědět. Tento nápad jednoznačně vítáme,“ uvedl starosta Dobré Vody u Českých Budějovic Jiří Šabatka. Podporu vyjádřila i starostka Srubce u Českých Budějovic Zuzana Vyhnálková.

Oslovení ekologičtí aktivisté, kteří protestují proti dálnici, nechtějí o výsledku jednání starostů hovořit jako o prohře. Radniční projekt je podle nich sice šetrnější k životnímu prostředí, ale zároveň je příliš nákladný. „Jde o zbytečné plýtvání financemi,“ uvedla Jaroslava Brožová z ekologického sdružení Jihočeské matky. Téměř kilometr dlouhý tunel má vést pod dobrovodskou cestou. Zásadně tak mění původní projekt silničářů, který počítal se stavbou dvou set metrového mostu.

Ekologicky šetrnější projekt bude stát o miliardu více. Silničáři, kteří výstavbu obchvatu chystají, stále pracují na svém projetku. Nové městské plány zatím jen studují. Podle šéfa Ředitelství silnic a dálnic v Českých Budějovicích Josefa Pešla je jen otázkou času, kdy bude projekt uveden v život. „Očekáváme pokyn od ministerstva dopravy na naše generální ředitelství, jakým směrem se máme dále ubírat,“ potvrdil Pešl. Zástupci magistrátu předpokládají, že pokud nenastanou komplikace, výstavba dálničního obchvatu začne do tří let.