V Temelíně probíhá rozsáhlé cvičení

Temelín - Únik chladicí kapaliny z primárního okruhu, šest následujících řetězových poruch včetně výpadku záložního elektrického zdroje. Výsledkem poruch je zamoření okolí elektrárny. Takový je velmi zhruba scénář dvoudenního cvičení, které probíhá od středy v jaderné elektrárně Temelín. Postupně se do něj zapojí přes 1500 lidí.

Simulovaná krize začala ráno, už před polednem blikající kontrolky na ovládacích panelech signalizují neobvyklý stav na desítkách úseků. „Momentálně jsme připravili elektrické problémy, například útlum napájení vlastní spotřeby,“ říká Josef Blažek ke scénáři havarijní situace v Jaderné elektrárně Temelín.

Speciální programy trochu připomínají počítačovou hru. Zásahy techniků a operátorů stav jaderné elektrárny vždy nějak ovlivní. Ta už je ale od deseti hodin ráno skoro prázdná, vedení ji skutečně nechalo evakuovat. „Vymyslet scénář pro takové havarijní cvičení je velice náročný. V každém případě se jedná o vysoce nepravděpodobnou událost, která spočívá v kumulaci mnoha nezávislých událostí,“ přibližuje přípravu cvičení jeho autor Radim Hončarenko.

Cvičení ale zároveň simuluje situaci, na kterou hlasitě poukazují protijaderní aktivisté. Podle nich obsahuje právě projednávaná novela atomového zákona ustanovení, na jehož základě zodpovídá provozovatel atomové elektrárny za škody pouze do výše šesti miliard korun. „V případě takové havárie je to nevýhodné hlavně pro daňového poplatníka,“ kritizuje příslušné ustanovení Hana Gabrielová z hnutí Calla.

I přes mimořádný rozsah cvičení je zřejmé, že se jeho scénář bude muset v budoucnosti zásadně změnit. Počítá totiž s nasazením záchranného praporu z Jindřichova Hradce. Ten se ale vláda rozhodla zrušit.