Na Šumavě skončila likvidace lednové kalamity

Šumava - Dřevorubci po lednové větrné smršti vytěžili přes 700 tisíc polámaných stromů. Další nechali ležet, aby se les přirozeně obnovil. Šumavské starosty konec prací potěšil. Likvidace polomů totiž negativně poznamenala dvě sezóny.

Z polámaných stromů zůstává už jen stráň plná sněhem zapadaných pařezů. Dřevorubci kácet přestali, zbývá odvézt poslední hromady dřeva. „Na cestách zůstává jen asi patnáct tisíc kubíků,“ potvrzuje náměstek ředitele Správy NP Šumava Libor Hošek.

Devět měsíců se na Šumavě pohybovaly těžké stroje, spolu s nimi stovky dělníků. Vyhýbaly se jen nejcennějším územím. Dělníci zpracovali přes 700 tisíc vyvrácených nebo zlámaných stromů. Podle mluvčího Správy NP Šumava Radovana Holuba to byla největší kalamita v historii národního parku. Muselo se řešit, jak dřevo co nejrychleji odvézt. Chyběly vagony i nákladní auta, stromy zůstávaly ležet u cest. Situace se o prázdninách zlepšila: „Do současné chvíle se nám většinu dříví podařilo vyexpedovat,“ souhlasí náměstek Hošek.

Kalamitní štáb jeho členové teď rozpustili. Lesy jsou přístupné, stezky pro běžkaře průjezdné. Navzdory nepřízni počasí pracují v terénu stále silničáři. Opravují cesty poničené těžkou technikou svážející dřevo. V kraji si tyto práce vyžádají téměř 100 milionů. Park už většina těžařů opustila, zůstávají zde poslední firmy, které likvidují vývraty a drobné polomy z léta.