Těžba vltavínů u Besednice končí

Kaplice - Legální těžba vltavínů u Besednice na Kaplicku končí. Firma vyčerpala místní ložisko a začala už s rekultivací pozemků. Zahájení těžby tady vyvolalo sérii protestů především ekologických organizací. Ty protestují i proti plánu na průzkum dalších pozemků v okolí.

Zatímco po černých kopáčích vltavínů zůstává něco jako měsíční krajina, po legální těžbě by nemělo hrozit, že se někdo v několik metrů hlubokých dírách vážně zraní. Podle oslovených starostů to je hlavní výhoda zákonem povolené těžby. Ta teď v Besednici končí. „Těžba končí proto, že ta část ložiska, na kterou jsme měli povolení, je vyčerpána,“ vysvětluje zástupce společnosti Bohemia Deposits Jan Štrýbr.

Polovina ze zaměstnanců už dostala výpověď, další odejdou po skončení rekultivace. Právě ta byla hlavní podmínkou a také zdůvodněním pronájmu od místní radnice. Podle jejích představitelů by totiž nelegální těžaři krajinu zničili stejně jako na řadě míst v okolí a obnovu by ale museli platit lidé ze svých daní. „Jsme rádi, že se toto území již vytěžilo, to území by bylo nebezpečné,“ říká starosta Besednice Petr Trajer.

Ekologičtí aktivisté příliš nesouhlasí. Chyba je podle nich hlavně v tom, že úřady a policie nedokáží černé kopáče zastavit. Ukončení legální těžby ale vítají. V minulosti se navíc obávali toho, že firma může ložisko vytěžit a zánikem se vyhnout právě drahé rekultivaci. „Na státní ochraně přírody je teď to, aby ta rekultivace byla provedena dobře,“ domnívá se Jaroslava Brožová z Jihočeských matek.

Spory mezi ekologickými aktivisty a těžaři s největší pravděpodobností ale ještě nekončí. Další soukromá firma totiž požádala o souhlas s průzkumem jiného naleziště, tentokrát západně od Besednice. I přes možné plány do budoucna končí legální těžba vltavínů v Besednici nejméně na několik let. Jen samotný průzkum nového ložiska totiž zabere 36 měsíců.