V Netolicích kamiony nechtějí

Netolíce - V Netolicích vytáhla radnice do boje proti kamionům. Jejich řidičům v noci zakáže parkovat ve městě. Soupravy blokují průjezd, obyvatelé si navíc stěžují na hluk spojený se startováním vozů. Dopravce rozhodnutí radních překvapilo.

 Každou noc budou netolické ulice zcela bez kamionů. Parkoviště na náměstí obsadí jen osobní auta. To je definitivní rozhodnutí radnice. „Rádi bychom se zbavili zaparkovaných kamionů. Ty často parkují, kde se dá, například v úzkých ulicích i u křižovatek,“ popisuje situaci netolický starosta Oldřich Petrášek. 

Oslovení obyvatelé centra chtějí jít ještě dál. Někteří by zákaz rozšířili na celý den. „Jsme malé město, je tady málo místa a to ještě zabírají kamiony. To je katastrofa,“stěžuje si místní obyvatel.

Radnice teď připravuje změnu dopravního značení. Úprava si vyžádá kolem 50 tisíc korun. Řidiči aut nad 3 a půl tuny budou muset před dvaadvacátou hodinou zamířit do střeženého areálu místní dopravní firmy a do ulic se vrátí až po šesté hodině ranní. „Já si myslím, že jsme bez problémů schopní pokrýt tento region tak, aby tady mohly kamiony parkovat,“ uvádí majitel a správce areálu Václav Šindelář. 

Dodržování zákazu parkování budou kontrolovat policisté. „Možnost dostat parkující nákladní dopravu z města je samozřejmě dobře,“ kvituje opatření radních mluvčí Okresního ředitelství Policie v Prachaticích Radka Sovová.

Podle dopravců jsou Netolice jedním z prvních míst na jihu Čech, kde takové opatření přijímají. Zásadní výhrady k postupu radnice nemají. „Pokud městský úřad zabezpečí parkování, tak s tím žádný problém nemáme,“ říká ředitel ČSAD Jihotrans Robert Krigar.

Starosta předpokládá, že pokud nevzniknou nějaké  komplikace začne tento zákaz platit v průběhu dubna.