ČD mají v Karlovarském kraji další Regionovy, jsou tu již čtyři

Karlovy Vary - České dráhy nasadily od října na železniční trati v Karlovarském kraji další dvě modernizované soupravy Regionova. Celkem tady provozují čtyři vlaky tohoto typu. Cestujícím jsou k dispozici především na regionálních tratích a podle potřeby a mimo dopravní špičku vyjíždějí také na hlavní úseky železnice vedoucí regionem. Některé ze souprav pak zajíždějí až do Klášterce nad Ohří v sousedním Ústeckém kraji.

Regionova vznikla přestavbou starých motorových vozů řady 810 a její vývoj i vlastní přestavbu provádí pro ČD společnost Pars Nova Šumperk. Podle Kubala jsou to o moderní bezbariérové motorové vlaky, které mají speciálně upravené WC pro cestující odkázané na vozík. Nechybí ani označení Braillovým písmem pro nevidomé. „V současné době jezdí v Karlovarském kraji celkem čtyři Regionovy. První dvě soupravy nasadily ČD loni v červenci,“ uvedl mluvčí.

Cestující v Karlovarském kraji teď mohou Reginovou využívat na tratích mezi Karlovými Vary a Potůčky, Chebem a Luby u Chebu nebo Chebem a Aší. „Regionovy vznikají celkovou rekonstrukcí starých motorových vozů. Jezdí na regionálních tratích již ve všech krajích. V Karlovarském kraji by jich mohlo do budoucna jezdit minimálně šest,“ uvedl náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Jiří Kolář.

V České republice již jezdí 35 dvouvozových a pět třívozových Regionov. Do roku 2010 by jich měly České dráhy obdržet od společnosti Pars Nova zhruba stovku. Jedna dvouvozová Regionova stojí 20 milionů korun, třívozová verze vyjde na 37 milionů. „Dodávka Regionov pro ČD je impulsem pro oživení nejen železniční dopravy, ale i průmyslu. Vždyť naprostou většinu dílů máme od českých dodavatelů,“ uvedl ředitel firmy Pars Nova Tomáš Ignačák.