V písecké nemocnici bude stát nové hemodialyzační středisko

Písek - 44,5 milionu korun bude stát výstavba nového hemodialyzačního střediska v nemocnici v Písku. Po Českých Budějovicích patří k nejvýznamnějším v kraji. Stávající prostory šestnáct let nevyhovují, stejně jako hygienické podmínky. Pacientů, kteří jsou odkázáni na dialýzu, rok od roku přibývá.

Miroslav Janovský, ředitel nemocnice, potvrdil, že mají dokonce havarijní stav, takže to významně přispěje ke zlepšení pracovního prostředí pro poskytování zdravotní péče. Dialýzu tu navštěvuje přes šedesát stálých pacientů. Ti tráví na lehátku při léčbě pět hodin, mnozí až třikrát týdně. Záměr výstavby nového pavilonu s odpovídajícím zázemím by přivítali nejen oni, ale i personál oddělení.

„Nejvíc bych to přála našim pacientům, protože tu tráví tolik času, že by ho měli trávit na dobrých postelích s dobrými přístroji,“ sdělila vrchní sestra hemodialyzačního oddělení Anna Žďánská. Nové středisko bude mít celkem 15 dialyzačních míst a stane se zálohou i pro ostatní nemocnice v případě havárií nebo krizových situací.

„Může dojít k výpadku i jinde a ti pacienti jsou tedy dialyzováni v jiných střediscích,“ vysvětlil náměstek hejtmana Jihočeského kraje Vladimír Pavelka (KDU-ČSL). Doposud se tu lékaři starali o pacienty ve třísměnném provozu. Otevřením nového střediska odpadnou jejich přesčasové práce i noční služby.

Zdeněk Hobzek, primář hemodialyzačního střediska, dodal, že snahou je postavit dialýzu tak velikou, aby bylo možné dialyzovat pouze ráno a odpoledne. Stavět tu začnou letos v létě. Nová budova přivítá první pacienty koncem příštího roku.