Jižní Čechy budují Vltavskou cyklostezku

Hluboká nad Vltavou - Na jihu Čech, i přes odpor některých ekologických sdružení, nakonec vznikne takzvaná Vltavská cyklostezka. O speciální silnici, na které nebudou jezdit auta, usilují hlavně místní starostové a cyklistická sdružení. Měla by se stát obdobou známé rakouské Dunajské stezky. Letos by práce měly pokračovat na úseku z Hluboké do Purkarce až k Týnu nad Vltavou. Ochránci přírody mají starost o staré keltské sídliště na kopci Baba u Hluboké; tam nechtějí veřejnost pustit. Hlubocká lesní správa naopak cyklistům zpřístupní část staré obory, která byla posledních 12 let pro veřejnost uzavřena.

Jedné z nejpřeplněnějších cyklostezek v Evropě, mezi Českými Budějovicemi a Hlubokou, by se mohlo ulevit. Asfaltová trasa, lemovaná památkami a hospůdkami, by měla nově vést až do Týna nad Vltavou, necelých čtyřicet kilometrů od krajského města. Propojení čtyř známých lokalit by sem mělo přivést ještě více turistů. Starosta Hluboké nad Vltavou, senátor Tomáš Jirsa ubezpečuje: „Bude to vlastně celodenní výlet pro rodiny s dětmi po chráněné cyklostezce, kam nebudou mít auta přístup.“

Stavět se mělo už letos. Proti povolení se ale odvolalo ekologické sdružení Calla. Aktivistům vadí hlavně plánované propojení Hluboké a letoviska Purkarec. Krajský úřad ale nyní jejich odvolání zamítl. Vladimír Molek ze sdružení Calla nesouhlasí: „Českobudějovický magistrát nebral v potaz odborné stanovisko agentury ochrany přírody, které tuto stezku do výjimečného území nepřipouští.“ Hana Vendlová z Krajského úřadu Jihočeského kraje je však přesvědčena, že přijatá varianta je schůdná pro orgány ochrany přírody i vlastníky a rovněž pro investora.

Z ostrého odporu aktivistů byli částečně rozpačití i někteří představitelé Strany zelených. Členové nevládního sdružení ale trvají na tom, že stezka a provoz na ní mohou ohrozit okolní přírodu. Navrhují trasu uvnitř lovecké obory, cyklisté podle nich mohou využívat i stávající silnici.

Stavbě jedné z nejluxusnějších českých cyklostezek by nyní už nemělo nic bránit. Hotová by měla být pravděpodobně do tří let.