V Českých Budějovicích se konal první český podzemní maratón

České Budějovice - Do knihy rekordů se dnes zapsal první český podzemní maratón, který se uskutečnil v garážích v Českých Budějovicích. Na 42 kilometrů dlouhou trať vytyčenou mezi betonovými sloupy se vydalo osm desítek běžců. Vítězem se stal František Tík. Ojedinělé akce se zúčastnili maratónci nejen z Česka, ale také z Francie a Slovenska.

Startovní výstřel symbolicky připsal novou kapitolu do české knihy rekordů a kuriozit. Oficiální maratónský závod se 4 metry pod zemí ještě neběžel. Jedná se o unikátní výkon, nic podobného tu dosud nebylo, jak potvrdil Miloš Vosyka z agentury Dobrý den sledující české rekordy. „Jsme zase v něčem první v republice,“ neskrýval radost Juraj Thoma (ODS), primátor Českých Budějovic.

Trasa závodu vedla po zhruba hektarovém parkovišti. Organizátoři tady vytvořili téměř 700 metrů dlouhý okruh. Mezi sloupy natáhli pásky, v zatáčkách postavili nákupní vozíky. Maratónci tady museli uběhnout 63 kol. „Je to výhoda pro závodníky, kteří jsou zvyklí si hlídat tempo podle dráhy - jeden a půl kola je jeden kilometr,“ sdělil pořadatel Jaroslav Novák.

Na trať se vydalo 78 běžců. Nejrychlejší potřebovali ke zdolání podzemního maratónu 2,5 hodiny. Pomalejší se s rovným úsekem potýkali i 4 hodiny. Samotní závodníci dodali, že se u některých mohl vyskytnout strach ze stísněných prostor. Podle organizátorů byl mezi běžci mimořádný zájem o účast. Příprava trvala dva měsíce, startovní listina se zaplnila hned po ohlášení zimního termínu. Organizátoři slibují i další ročník.