Tropický ráj láká do Českých Budějovic

České Budějovice - Stovky rozkvetlých orchidejí jsou od dnešního dne k vidění v Jihočeském Muzeu v Českých Budějovicích. Tradiční výstavu vzácných rostlin z celého světa tu členové Orchidea klubu vystavují už po deváté. Tropický ráj přicházejí každoročně obdivovat tisíce návštěvníků.

To, že jsou orchideje nádherné, shodně tvrdí všichni návštěvníci výstavy. „Návštěvníci se mohou naklonit a přičichnout si. Potěší si tak zrak i duši,“ přibližuje atmosféru výstavy její organizátor Bohumil Vondrouš.

Tak velká kolekce orchidejí a vzácných exotických rostlin pohromadě je jedinou na jihu Čech. Šlechtěné odrůdy s velkými barevnými květy lákají nejvíce. Nejvzácnější rostlina pochází až z Madagaskaru. „Obecně ty madagaskarské rostliny jsou zajímavé a velmi vzácné,“ dodává Bohumil Vondrouš.

Mnoho lidí se nechalo už v minulých ročnících výstavou inspirovat. Orchideje pěstují doma. „Já je pěstuji s větším či menším úspěchem,“ říká jedna z návštěvnic. „Když se to pěstuje doma, tak to dá víc práce,“ přidává svou zkušenost druhý. 

Vypěstovat kvetoucí orchidej trvá i několik let. „Trvá to tři, čtyři roky, ale jsou  orchideje, u kterých to trvá i déle,“ říká, říká vedoucí Botanické zahrady v Táboře Radoslav Kacerovský.
     
Vůbec první ročník výstavy před devíti lety trval pouhé čtyři dny. Pak jí muselo Jihočeské muzeum prodloužit o celý týden. „Zájem o výstavu je veliký,“ tvrdí Petr Berger z Jihočeského muzea. „Do současné doby k nám přišlo 413 platících návštěvníků,“ hlásí pokladní Blanka Jirová. A to je výstava otevřená teprve několik hodin. Potrvá do desátého února.

Výstavu navštíví každým rokem téměř deset tisíc lidí. Mnozí se shodují v tom, že příště přijdou zas.