Podvodník sliboval lidem investice, okradl je ale o 44 milionů

České Budějovice - Jihočeští policisté odhalili podvodníka, který údajně připravil 480 lidí o 44 milionů korun. Třiačtyřicetiletý muž měl svěřené peníze investovat na zahraničních kapitálových trzích, ale nechával si je na účtu své společnosti a používal je ve svůj prospěch. Policie již ukončila vyšetřování a případ předala státnímu zástupci s návrhem obžalovat muže z podvodu, řekl dnes jihočeský policejní mluvčí Jaroslav Beran.

Muž byl jediným jednatelem společnosti PRE INVEST. S lidmi v celém Česku uzavíral příkazní smlouvy, v nichž se zavázal k tomu, že svěřené peníze investuje na zahraničních kapitálových trzích prostřednictvím rakouské společnosti P.I.LOPAR KEG. „Byl vázán, že zajistí jejich zpětný převod ze zahraničí zpět a že bude provádět informační servis spočívající v poskytování přehledů o investované částce a o růstu portfolia,“ uvedl Beran.

Peníze od lidí přijímal od srpna 2000 až do konce května 2005, ačkoli
věděl, že jeho spolupráce s rakouskou firmou skončila. „Svěřené prostředky nijak nezhodnocoval, pouze je na účtech společnosti PRE INVEST shromažďoval a hradil z nich výdaje této společnosti,“ vysvětlil Beran. Vyplácel z nich například provize investičním poradcům, neoprávněně z nich platil výdaje jiných svých společností a své vlastní soukromé aktivity. Podle policie se tak úmyslně obohatil a poškodil nejméně 480 klientů společnosti. Způsobil škodu přes 44 milionů korun.