Na Kolínsku uctili odbojáře

Kolín - Josefa Mašína a Václava Morávka, dva hrdiny protifašistického odboje a členy legendární skupiny Tři králové, si lidé připomněli na Kolínsku. U gymnázia, kde maturoval Václav Morávek a v nedaleké obci Lošany, kde se narodil Josef Mašín, položili u jejich památníků věnce zástupci armády, válečných veteránů i politiků.

Vzpomínka na Josefa Mašína, Václava Morávka a třetího z králů, Josefa Balabána, byla na dlouhá desetiletí potlačována. Tři předváleční důstojníci československé armády a váleční odbojáři totiž spolupracovali s československou vládou v Londýně. „Byli to lidé pro komunismus načichlí demokracií, načichlí svobodou,“ vzpomíná Pavel Pobříslo, předseda Společnosti Václava Morávka. Veterán druhé světové války na východní frontě, plukovník v.v. Alexander Beer doplňuje: „Byli vychovaní v duchu Tomáše Garrigue Masaryka. Především bez řečí se zastat pravdy a bojovat za ni.“

Po okupaci v březnu 1939 nemohli bojovat jako důstojníci armády, přešli tedy ihned do odboje. Mašín, Morávek a Balabán zjišťovali důležité informace, organizovali sabotáže, vytvářeli výzvědné sítě. Gestapo po nich dlouho marně pátralo. Až v roce 1941 udal zrádce Balabána. Později po přestřelce zatkli i Josefa Mašína.

Václav Morávek se dostal na jaře 1942 do pasti, po divoké střelbě u Prašného mostu zůstal ležet na zemi. Dříve historikové soudili, že svůj život ukončil sám. „Dlouho tradovaný mýtus jeho sebevraždy padl, k dispozici byl pitevní protokol a svědectví,“ objasňuje autor knihy o Václavu Morávkovi Vilém Čermák. Ředitel operační sekce Ministerstva obrany, brigádní generál Josef Bečvář dodává: „Odvaha štábního kapitána Morávka je inspirací pro příslušníky armády České republiky.“ Balabána a Mašína po mučení nacisté popravili. Ani jeden z nich při výsleších nic neprozradil.

Všem třem členům skupiny Tři králové Josefu Mašínovi, Josefu Balabánovi a Václavu Morávkovi byla posmrtně udělena hodnost generála.