Zloději ukradli na Chebsku čtyřtunový železniční most

Cheb - Policie začala vyšetřovat krádež čtyřtunového jednokolejného mostu, který někdo odcizil z nepoužívané železniční trati mezi Chebem a a Starým Hrozňatovem. Krádež se stala na přelomu roku, někdy mezi 5. prosincem až 11. lednem. Zloději způsobili škodu kolem dvaceti tisíc korun. Železný most zřejmě skončil jako kovový odpad ve sběrně.

Krádeže kovů vyšetřuje policie na Chebsku často, zejména u barevných kovů jdou přitom škody do desítek i stovek tisíc. Krádež celého mostu ale řeší místní policisté poprvé ve své historii. Asi čtyři metry dlouhou ocelovou konstrukci zloději nejspíš odvezli po kusech. „Takový most by se dal za den, maximálně den a půl rozřezat tak, aby se dal snadno odvézt," odhaduje místní automechanik Jiří Trčka.

Most v minulosti sloužil na jednokolejné trati z Chebu do Slapan. Vlaky tu ale už několik let nejezdí a vlastník trati, Správa železniční dopravní cesty, nechal vytrhat i koleje. S chebskou radnicí teď jedná o prodeji celého úseku pro cyklostezku.

„Ten most už byl velmi starý, byla to rezavá ocelová konstrukce, škodu vyčíslujeme přibližně na 20 tisíc korun. Budoucí prodej trati by tato krádež samozřejmě neměla výrazně ovlivnit," věří mluvčí Správy Anna Kodysová.

Krádeže kovů jsou v Česku na denním pořádku. Jen na Chebsku zloději způsobují měsíčně škody za stovky tisíc korun. Nejčastěji kradou poklopy od kanálů a vpustí, kabely, ale i části střech, dopravní značky a stavební konstrukce.