Husité ovládnou o víkendu Tábor

Tábor - Vládu v Táboře převezeme o víkendu Jan Žižka. Začíná totiž šestnáctý ročník velkého husitského festivalu Táborská setkání. Městem projde pochodňový průvod v čele se slavným vojevůdcem a celá akce bude zahájena ohňostrojem.

Už pošestnácté si Tábor připomene svou husitskou historii. Město se o víkendu vrátí do 15. století. Ulicemi se znovu projdou známé historické postavy v dobových kostýmech. Do Tábora zavítá i císař Zikmund, který na počest 570. výročí povýšení města na město královské uspořádá rytířský turnaj. „To se historicky nestalo, ale my si na to zahrajeme,“ říká Lenka Horejsková z odboru kultury.

Akce nabídne i doprovodný program. K vidění budou divadelní představení, vystoupení domácích i zahraničních souborů. Táborem bude znít hudba skupiny AG Flek, Petra Lipy nebo kapely Buty. Na staročeském jarmarku se předvedou řemeslníci, trhovci nabídnou keramiku, koření nebo něco sladkého na zub. Pro děti jsou připraveny hry. Své taneční a kejklířské umění ukážou zahraniční soubory z partnerských měst. V neděli bude celý festival zakončen kostýmovým průvodem. Kvůli akci budou řidiči muset po celý víkend počítat s dopravními omezeními.

První ročník festivalu táborských slavností se konal v roce 1991. A začátky této dnes už tradiční akce nebyly jednoduché. „Festival byl šitý na kolenou, to znamená, že se na něm podílela parta nadšenců,“ popisuje starostka Tábora Hana Randová. Dnes Táborská setkání, největší husitský festival v Česku, připravuje již profesionální tým.