Z vodního mlýna v Hoslovicích na Strakonicku bude skanzen

Hoslovice – Unikátní vodní mlýn je nejstarší památkou svého druhu v Čechách. Pochází z 16. století a památkáři ho už zanedlouho promění v první jihočeský skanzen. Do konce roku by se měl stát dalším turisticky atraktivním místem na jihu Čech.

„Unikátní je tím, že se v místě povedlo dochovat všechno tak, jak to zde fungovalo několik staletí,“ uvedl ředitel Muzea středního Pootaví Strakonice Miroslav Špecián. Památkáři se snaží, aby všechny hospodářské budovy i mlýn vypadaly tak jako v době svého vzniku.

Mezi původní zařízení, která se podařilo zachovat, patří například mlýnské kolo a dřevěné vantrokové žlaby. Původní je i rybník s náhonem. Mlýnské zařízení sloužilo do konce sedmdesátých let minulého století. V roce 2005 objekt zakoupil Jihočeský kraj.

Celkové náklady na opravy mlýna, včetně rybníka a náhonu, budou podle radního Jihočeského kraje Františka Štangla kolem sedmnácti a půl milionu korun. Vedení obce věří, že unikátní vodní mlýn přiláká mnoho našich i zahraničních návštěvníků. „Takový mlýn není nikde v republice. Myslím, že zájem občanů zhlédnout tento mlýn jistě bude,“ doufá starosta Hoslovic Miroslav Vojtík.

První jihočeský skanzen by měli památkáři dokončit ještě v tomto roce. První návštěvníci se sem budou moci podívat o Vánocích.