Šumava umožní spaní ve volné přírodě

Vimperk - Od příštího roku nebudou turisté na Šumavě nutně potřebovat ubytování. Správa parku se jako první v Česku rozhodla, že umožní na několika místech druhých zón spaní ve volné přírodě – "pod širákem".

Předpisy v českých národních parcích to zatím přísně zakazují. Od příštího roku by Šumava měla být výjimkou. Lidé se ale budou muset vyhnout prvním zónám. „Bylo by tu šest až osm míst po celé délce národního parku. Šlo by o místa, kde uvažujeme o tom, že by zde byla k dispozici i pitná voda,“ upřesnil mluvčí Správy Národního parku Šumava Radovan Holub.

Trampové jsou z návrhu nadšení a souhlasí i Hnutí Duha, které se na Šumavě silně angažuje. Další aktivisté, stejně jako starostové, se ale bojí toho, že uprostřed téměř nedotčené přírody vyrostou nová tábořiště, která bude obtížné kontrolovat.

„Krajina na Šumavě je zatížená množstvím lidí přes den a teď bude zatížená i v noci,“ namítá Dagmar Kjučuková z Okrašlovacího spolku Zdíkovska. Starosta Zdíkova Zdeněk Kantořík se obává, že cestovní kanceláře začnou na tato místa organizovat výlety skupin, po kterých zůstanou jenom neuklizená smetiště.

První turisté bez zajištěného ubytování by se na Šumavu mohli vypravit už v květnu příštího roku. Místa, kde bude možné spát beztrestně pod širákem, chce správa parku upřesnit v průběhu několika týdnů.