Za zřícení střechy stadionu dostal stavbyvedoucí podmínku

Pelhřimov - Okresní soud v Pelhřimově dnes potrestal třiatřicetiletého stavbyvedoucího Pavla Pouru roční podmínkou s odkladem na dva roky. Ve své profesi ale může dále pokračovat. Muž byl obžalován z trestného činu obecného ohrožení kvůli zřícení střechy zimního stadionu v Humpolci. Státní zástupce sice navrhoval zákaz činnosti na dva roky, soudkyně mu ale nevyhověla, zatím si ponechal lhůtu na odvolání.

„S trestem bych byl samozřejmě velmi spokojen, pokud by ovšem nebyla pochybnost o vině,“ uvedl Pourův obhájce Jiří Slezák. Sám stavbyvedoucí, kterému hrozilo až pětileté vězení, se k soudu nedostavil.

Střecha zimního stadionu se zřítila pod tíhou sněhu v únoru 2006. Zhruba 30 mladších žáků, kteří právě trénovali, bylo krátce před havárií díky duchapřítomnosti trenérů z budovy evakuováno a nikdo nebyl zraněn. „Najednou se hnuly nosníky, praskly dvě vzpěry. Okamžitě byl stadion evakuován. Ve vteřině se celá střecha propadla,“ popsal tehdy situaci starosta Humpolce Jiří Kučera.

Podle závěrů vyšetřování chyběly v rozporu s projektovou dokumentací na střešní konstrukci vzpěry. Stavbyvedoucí podle soudu neplnil své povinnosti tak, jak by měl. Statický výpočet, návrh a výroba nosné konstrukce byly dodávkou firmy Astron Buildings Přerov. Montovala ji společnost B.C. Building Centrum Hradec Králové. Český svaz tělesné výchovy už na ni podal žalobu na náhradu škody ve výši přibližně 18 milionů korun. „Jsou to peníze veřejné, daňových poplatníků, takže minimálně částku 12 milionů bychom byli rádi dostali zpět,“ uvedl místostarosta Humpolce Roman Brzoň.

Provoz na krytém zimním stadionu v Humpolci byl zahájen 10. prosince 2004. Zastřešení přírodní plochy stálo více než 20 milionů korun. Po nehodě se radnici podařilo obnovit provoz stadionu během deseti měsíců.