České Budějovice usilují o zvýšení počtu obyvatel

České Budějovice - Město České Budějovice jako první krajské město v Čechách rezignovalo na tak zvané "nakupování" obyvatel, které spočívá ve fiktivním přihlášení k pobytu, nebo v účelném slučování s okolními obcemi za účelem získání peněz z daní. Reálnými prostředky k reálnému zvýšení počtu obyvatel chce město použít jiné metody: zvýšit počet míst ve školkách a podporovat podniky, které vycházejí vstříc rodinám s dětmi. Projekt se těší velké podpoře veřejnosti.

„Nakupování občanů skutečně není správnou cestou, jak docílit vyššího počtu obyvatel v Českých Budějovicích. Naším záměrem je ukázat, že České Budějovice jsou městem, ve kterém se vyplatí žít,“ upřesňuje strategii města náměstek primátora Českých Budějovic Rudolf Vodička. Důvodem k takovému kroku jsou kromě řady obvyklých frází hlavně daně. Největší česká města totiž dostávají na obyvatele až čtyřnásobně víc peněz, než nejmenší obce.

Ministerstvo financí již zahájilo kroky potřebné k změně současného stavu. Přesto se obyvatelé velkým městům budou nadále vyplácet. Mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob specifikoval chystané změny takto: „Novela zákona odstraňuje ty největší nesrovnalosti v zákonu současném, mimo jiné by měla odstranit ony skokové přechody mezi velikostními kategoriemi obcí.“

Plány města již získávají svoji reálnou podobu, kupříkladu dnes České Budějovice podpořily projekt na oceňování podniků vstřícných k rodinám, ve kterých nechybí dětské koutky a platí v nich zákaz kouření. Dalším z kroků je zvýšení počtu míst ve školkách. „Na Vrchlického nábřeží budou v nově zrekonstruovaném objektu mateřské školy dvě třídy navíc,“ uvedl Rudolf Vodička. O úspěchu tohoto kroku hovoří reakce ředitelky mateřské školy Věroslavy Brožové: „Zájem je tak obrovský, že jsme při zápisu nemohli obsáhnout všechny žádosti.“

Jedinou nevýhodou českobudějovického projektu je skutečnost, že při plánovaném nárůstu počtu obyvatel v řádu několika set ročně, bude trvat minimálně deset let, než Budějovice překročí stotisícovou hranici v počtu obyvatel.