Zámky u Jindřichova Hradce čekají marně na rekonstrukci

Jindřichův Hradec - Čtyři roky po změně majitelů dál chátrají zámky v Českém Rudolci a Nové Včelnici. Trvalo mnoho let, než pro ně obce našly seriózní kupce. Rekonstrukce ale nezačaly a zámky jsou na prodej znovu, navíc za dvojnásobnou cenu.

Před čtyřmi lety prodal Český Rudolec místní zámek i s okolními pozemky za necelých pět milionů korun. Nyní ho realitní kancelář nabízí víc než za deset. Výrazné navýšení odpovídá podle vlastníka, pražské společnosti NMS, režijní ceně za projekt završený stavebním povolením. Rekonstrukce by tedy mohla začít. Kdo se do ní pustí, se ale neví. Obec to však určitě nebude, kvůli malému obecnímu rozpočtu vzdala se i předkupního práva.

Z vyjádření vlastníka vyplývá, že se původního záměru na rekonstrukci nevzdává. Nabídka k prodeji je součástí rozhodování, jak finančně náročný projekt uskutečnit. „Naší maximální snahou je zprostředkování státních dotací, ale potřebujeme zodpovědného partnera,“ naznačil pomocnou ruku Vlastislav Obroda z českobudějovického Národního památkového ústavu.

Podobně nejistý osud má i zámek v Nové Včelnici. Také zde pomáhá vlastníkovi s hledáním nového kupce místní radnice - není totiž schopen rekonstrukci zajistit. „Mají ještě sedm let na to, aby to mohli opravit, ale protože nás nechtějí tahat za nos, tak řekli, že do toho nepůjdou,“ komentoval situaci starosta obce Jaroslav Hřebík.

Protože se jedná o památky v soukromých rukou, není zárukou jejich záchrany ani kraj, ani stát. Do popředí se ovšem stále palčivěji dostává otázka, do kdy se musí rekonstrukce provést. Jak ubíhá čas, oba zámky víc a víc chátrají, a tak se zvyšuje i nebezpečí, že rekonstrukci nakonec vystřídá demolice.