V červnu by se měly zprovoznit radary na budějovických silnicích

České Budějovice - Provoz deseti dopravních radarů na nejfrekventovanějších křižovatkách v Českých Budějovicích se zkomplikoval. Původně měly dohlížet na dodržování předpisů už od dubna. Podpis smlouvy ale zpozdila stížnost společnosti, která neuspěla ve výběrovém řízení a podala stížnost Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. V současné chvíli to vypadá, že vítězná firma by měla začít s instalací radarů o tři měsíce později.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vydal předběžné opatření, kterým zakázal podpis smlouvy. „Bylo zastaveno řízení na základě stěžovatele, který vzal svůj návrh zpět,“ vysvětluje Kristián Chalupa, mluvčí úřadu.
 
Soukromá firma, která vyhrála výběrové řízení, radary pouze dodá a bude je udržovat. Informace z nich bude získávat pouze městská policie a předá je správnímu odboru. Tím bude vyloučena možnost, že by měl soukromý subjekt přístup k informacím, které jsou získávány z radarového systému. Takový postup schvaluje i ministerstvo dopravy, a proto zprovoznění systému povolilo.
 
Před třemi lety, během několikaměsíčního zkušebního provozu na dvou křižovatkách, radary odhalily téměř 240 tisíc přestupků. „Nejčastějšími dopravními přestupky, kterých se řidiči v krajském městě dopouštějí, jsou nepřiměřená rychlost a jízda na červenou,“ doplňuje Regina Tupá, tisková mluvčí českobudějovické policie.
 
Deset nových radarů by měla firma zprovoznit počátkem července. Městskou kasu přijdou měsíčně na deset tisíc korun. Vedení magistrátu předpokládá, že úředníci za stejné období vyřídí až osm tisíc přestupků.