Šumavské obce žalují Bursíka kvůli nečinnosti při řešení kůrovce

České Budějovice - Patnáct šumavských obcí zažalovalo ministra životního prostředí Martina Bursíka (SZ) kvůli nečinnost při řešení údajné hrozby kůrovcové kalamity na Šumavě. Starostové obcí tvrdí, že ministrova nečinnost jim brání v zákonné povinnosti pečovat o obecní lesy. Obce podaly žalobu k Městskému soudu v Praze.

Obce už téměř před rokem podaly rozklad proti rozhodnutí ministerstva ohledně rozšíření bezzásahových zón šumavského parku, úřad o rozkladu však podle nich dosud nerozhodl. Kromě již zmiňované Modravy se připojily Kašperské Hory, Rejštejn, Hartmanice, Stachy, Srní, Volary, Nová Pec, Stožec, Borová Lada, Želnava, Železná Ruda, Horní Vltavice, Horská Kvilda a Nové Hutě.

Překročení lhůty pro vydání rozhodnutí obce považují zásah do práva na spravedlivý proces a práva na vydání rozhodnutí bez zbytečných průtahů. Vzhledem k tomu, že je přezkoumáváno rozhodnutí ministerstva rozšiřující plochu území s bezzásahovým režimem, jde podle obcí také o zásah do práva na samosprávu a do možnosti plnit povinnost pečovat o všestranný rozvoj svého území a o potřeby svých občanů.

Obce již delší dobu kritizují, že se ministr životního prostředí rozhodl ponechat bez zpracování polomy v bezzásahových zónách vzniklé při orkánu Kyrill. Bojí se, že se v nich vylíhne kůrovec, který napadne i další smrkové porosty. Podstup ministerstva už dříve kritizovali i zastupitelé Jihočeského kraje. Zastupitelstva jihočeských Volar a západočeských Kašperských Hor už dříve dokonce reagovala usnesením, v němž požadují vynětí obecních lesů z národního parku.

Dřevorubci po zkáze, která park zasáhla loni v lednu, zpracovali tři čtvrtě milionu krychlových metrům vyvrácených nebo zlámaných stromů. Necelých 110 000 kubíků ponechali samovolnému vývoji, z toho 4500 krychlových metrům stromů postříkali roztokem se speciální houbou, která ničí kůrovce.