Českobudějovičtí policisté začali trestat špatné parkování u hokejového stadionu

České Budějovice - Českobudějovičtí strážníci a policisté přestali tolerovat dopravní přestupky řidičů, kteří se snažili parkovat poblíž hokejového stadionu. Museli by tak promíjet pokuty lidem, kteří parkují v zákazech zastavení i jindy než při hokeji.

V pátek 21. března během semifinále hokejové extraligy vytvářeli fanoušci obou týmů pod dohledem dvou hlídek městských strážníků parkoviště přímo pod značkami zákaz zastavení, parkovali na místech pro invalidy nebo na zastávkách. Žádnou výjimku nebo povolení k tomu neměli. Stejná místa, stejný soupeř za stejně nerozhodného stavu, přesně o týden později - desítky policistů a strážníků lemují ulice v okolí stadiónu. Systém parkování kolabuje, pravidla silničního provozu ale tentokrát platí.

Ke změně stačila jediná reportáž České televize. Vznikla na popud lidí, kterým špatně parkující auta ucpala například výjezdy z firemních parkovišť. Na situaci potom reagovali právníci, podle kterých by městská policie, pokud sama od sebe toleruje přestupky při hokeji, měla postupovat stejně i v dalších případech. Advokát Eduard Řezníček podotkl, že jako správní orgán má policie dbát na to, aby nevznikaly bezdůvodné rozdíly při řešení stejných nebo podobných správních deliktů.

Policisté i strážníci již museli zareagovat, neboť by zákaz zastavení mohli lidé ignorovat i při jiných akcích. Českobudějovická policie tak posílila výkon služby dopravní policie při posledním hokejovém utkání, jak potvrdila mluvčí Policie ČR v Českých Budějovicích Regina Tupá. Podle představitelů sdružení, které dlouhodobě českobudějovický magistrát kritizuje, jde o zbytečné plýtvání časem policistů, strážníků i fanoušků. Tvrdí, že všechno by vyřešila jedna časově omezená výjimka. Podle Karla Pražáka ze Sdružení majitelů historických domů je to dlouhodobé pochybení magistrátu, který tuto situaci nezvládá.

„My bychom to mohli řešit přenosnými značkami a dopravním opatřením, to bychom ale museli dopředu vědět datum těch utkání,“ sdělil Juraj Thoma (ODS), primátor Českých Budějovic. Jestli i pro příští hokejové zápasy nasadí městská i státní policie stejný počet žen i mužů, její představitelé nesdělili.