Pojízdná poradna vyráží na pomoc zadluženým domácnostem

Olomouc - Předluženým domácnostem v Olomouckém kraji bude pomáhat pojízdná poradna. Projekt, který je v České republice prvním svého druhu, zahájí olomoucké sdružení SPES už příští týden. Do vybraných měst v regionu vyrazí karavan, v němž se dlužníci budou moci poradit s odborníky například na spotřebitelské úvěry nebo obchodní právo. Poradna poprvé vyjede už v pondělí a její první zastávkou bude Litovel.

Na Olomoucku jsou desítky domácností, které se dostaly do finančních potíží. Právě jim pomáhá od loňského října olomoucká poradna. Každý měsíc si sem pro radu přijde zhruba stovka dlužníků. Stále častější jsou však případy, kdy lidé do Olomouce přijet nemohou. Zejména za nimi teď vyrazí odborníci karavanem. „Každá možnost, jak těm lidem pomoci, je dobrá,“ komentoval novinku senátor Vítězslav Vavroušek.

Domácností, kterým předlužení a majetková nouze hrozí, stále přibývá. Situace začíná být podle odborníků i vedení Olomouckého kraje alarmující. Region se proto pokusí pomoci svým občanům předcházet podobným problémům.

Preventivní charakter budou mít i služby pojízdné poradny. Jaký o ně bude zájem ale organizátoři odhadnout neumí. Předsedkyně Rady sdružení SPES Andrea Běhálková se však obává, že zájem v menších městech bude menší, protože lidé se pořád ještě stydí přijít. Karavan bude mít celkem pět zastávek a po městech v Olomouckém kraji bude jezdit až do poloviny května.