Lesníci na Šumavě bojují proti kůrovci speciální houbou

Šumava - Lesníci z Národního parku Šumava mají zcela novou metodu, jak hubit kůrovce. Zřejmě jako první na světě používají biologický postřik s houbou ničící obávaného brouka. Přirozeného nepřítele lýkožrouta našli přímo na Šumavě a dál vypěstovali vědci z Jihočeské univerzity. První dávky speciální látky dnes vůbec poprvé v historii parku stříkali hospodáři z letadla poblíž Stožce na Prachaticku.

Nebezpečný brouk likviduje hlavně smrky, kterých při lednovém orkánu Kyrill popadalo na území parku nejvíc. Proto první dávky vypustilo letadlo nad nepřístupnými oblastmi, kde zůstaly dodnes masivní polomy a kde je nebezpečné se pohybovat. Vědci a správci parku s celou akcí začali už před šestou ráno. „V oblasti jsme nezastavovali turistický provoz, proto jsme začali takhle brzo ráno,” odůvodnil správce šumavského parku Petr Kahuda.

Houba roste na těle brouka a postupně jej likviduje. Zároveň vypouští spóry, které se přesunou na další jedince. „Je to jakési semínko, které, pokud se smočí ve vodě a nastříká na stromy, naklíčí, najde si kůrovce a vyvolává onemocnění mykózu, a tím brouka likviduje,” vysvětlil Zdeněk Landa z Jihočeské univerzity.

Vědci tvrdí, že houba by neměla být nebezpečná. Ekologičtí aktivisté jsou spíše opatrní. „Rizika jsou určitě menší než v případě použití chemie, nicméně to je pokus, který je poprvé takto plošně zkoušen a my nepovažujeme za vhodné zkoušet ho právě v národním parku,” myslí Zdeněk Bláha z Hnutí Duha.

Jednomístný práškovací letoun, který si park objednal z Českých Budějovic, rozptýlil entomopatogenní houbu v oblasti Kalamitní svážnice. Z nádrže vylil pilot na napadené stromy asi 3.500 litrů postřiku. Terén si obhlédl den předem. Nad lesy se pak orientoval pomocí mapy. Vzlétl a znovu přistál sedmkrát. Během čtvrtečního dopoledne stihl ošetřit území na hřebeni Trojmezenského pralesa blízko hranice s Bavorskem. Lokalitu lesníci stříkají i proto, aby se kůrovec nedostal do sousedního parku Bavorský les.

Odborníci budou nyní zkoumat, jak houba zapůsobí. První výsledky budou znát za dva až tři měsíce, celkové zhruba na jaře. Pokud bude koncentrát s mikroskopickým organismem účinkovat, látku zřejmě aplikují i na další místa v parku.

Česku hrozí kůrovcová kalamita.
Zdroj: ČT24