Spor o cyklistický park na Šumavě graduje

Šumava - Na Šumavě se vyhrocuje spor o cyklistický park. Místní podnikatelé i město Železná Ruda se přidali k protestům proti jeho zrušení. Chtějí, aby ochranáři nebránili turistickému rozvoji a některé projekty posuzovali mírněji. Šumavu totiž podle nich navštěvuje čím dál míň lidí. Správa Národního parku zatím čeká, jak se ke sporu postaví Ministerstvo životního prostředí.

Špičácký sportovní areál odmítá zrušení nepovoleného Bike parku, které jim nařídila správa CHKO. Cyklisté jezdí dál. „Tohle opravdu šumavské přírodě neublíží,” odmítá nařízení provozovatel Bikeparku Vladimír Kasík. Ivo Procházka z CHKO Šumava mu ale oponuje: „Vadí nám, že v lesních porostech byly vybudovány terénní zářezy.”

Na verdikt ministerstva vyčkává i správa Národního parku, která je k adrenalinovým sjezdům na špičáccké sjezdovce mnohem shovívavější než její vlastní podřízený útvar – CHKO Nýrsko. Šumavští podnikatelé a hoteliéři tvrdí, že ochránci chtějí Šumavu spíš zakonzervovat, zbavit návštěvníků a ne smysluplně skloubit přírodu s turistikou jako je tomu jinde. Poslední statistiky podle nich ukazují, že počet turistů na Šumavě rychle klesá. To potvrzuje i ředitel tamějšího hotelu Jaroslav Fišer: „Šumava je uzavřená a zakonzervovaná, takhle nemůže jít region nahoru.“

„CHKO musí ustoupit a vytvořit podmínky, aby se do regionu mohlo investovat,” hodnotí situaci Starosta Železné Rudy Michal Šneberger (ODS). Podle předsedy rady NP Šumava Jana Stráského ztrácí turisti zájem o Šumavu především proto, že region nenabízí nic nového. Bikeparku se dnes zastal také ministr životního prostředí Martin Bursík: „Projekt už je realizován, teď se jen nějaký úředník postavil na zadní a vydal nařízení k odstranění stavby a pokutu sto padesát tisíc korun. Já na to mám jiný názor.”

Výsledek sporu o bike park, podle podnikatelů, napoví o dalším směřování Národního parku – buď se více otevře turistům nebo naopak.