Podnikatelé z Výtoně u Lipenské přehrady protestují proti omezenému provozu přívozu

Lipno - Skupina podnikatelů si stěžuje na nedostatečný provoz lodního přívozu v Přední Výtoni u Lipenské přehrady. Radnice pro ně zrušila padesátiprocentní slevu na jízdné. Navíc přívoz provozuje jen po krátkou dobu v roce. Podnikatelé to považují za diskriminaci.

Krátká lodní linka nahradila před padesáti lety zaplavenou silnici a most. Místní ji proto mohli využívat zdarma, nebo za symbolický poplatek. V devadesátých letech si přívoz převzala obec a poté jej pronajala soukromé firmě. „Dřív to byla součást silniční sítě okresu Český Krumlov,“ stěžuje si podnikatel František Jakubec.
 
Provoz přívozu je pro obec příliš nákladný. „U nás jsme se pokoušeli přívoz sami provozovat a skončili jsme se ztrátou 200 000 korun,“ vysvětluje starostka Přední Výtoně Regina Houšková.
 
Podnikatelé na druhou stranu argumentují i tím, že v nedaleké Horní Plané, kde přívoz provozuje město, slevy pro místní obyvatele platí. Lodě tady navíc spouští na vodu okamžitě po rozmrznutí hladiny.
 
Obec nyní místo lodní linky Frýdava Frymburk raději dotuje autobus, který oklikou sváží zdarma obyvatele z pravého břehu jezera jednou za čtrnáct dní například k lékaři. Přední Výtoň už podle starostky neuvažuje o tom, že by pro místní obyvatele a podnikatele přívoz dotovala. Argumentuje mimo jiné i tím, že Frymburk pro ně není už ani pověřenou obcí.