V Jižních Čechách chybí řidiči nákladních aut

České Budějovice - V jižních Čechách je nouze o řidiče nákladních aut, a situace se pravděpodobně může ještě zhoršit. Splnění podmínek pro získání řidičského průkazu pro kamiony má být totiž ještě obtížnější. Už teď přitom policie řeší případy padělků některých osvědčení. Objevila se například falešná psychologická vyšetření, bez kterých se profesionální řidiči neobejdou.

Ještě počátkem devadesátých let minulého století se s těžkými nákladními automobily více než třetina později profesionálních řidičů učila jezdit během povinné vojenské služby. Ta už ale dnes neexistuje a požadavky firem rostou. „V průměru evidujeme kolem osmdesáti volných míst pro řidiče," uvedl Vladimír Brabec z Úřadu práce České Budějovice. Zlepšení situace se ale podle dopravních společností očekávat nedá.

Ještě letos by totiž měla začít platit novela vyhlášky, podle které profesní osvědčení získají řidiči až po 280, respektive 140 hodinách náročného výcviku. Získat profesní osvědčení není snadné ani dnes. Uchazeč totiž musí úspěšně projít psychotesty. V jižních Čechách se už objevilo větší množství padělků právě těchto psychologických vyšetření.

Řešení nedostatku řidičů je podle šéfů velkých dopravních firem více. Například silná koruna sice ovlivňuje jejich hospodaření spíše negativně, zároveň jim ale umožňuje jednodušeji zaměstnávat zahraniční řidiče.