Do Čech se stěhuje exotický hmyz ze Středomoří a Asie

České Budějovice - Do Česka se po více než padesáti letech vrátil největší evropský pavouk. Jmenuje se slíďák tatarský a vzdáleně se podobá třeba známé tarantuli. Jeho přítomnost v tuzemsku potvrdili vědci z Akademie věd. Není jediný – nejspíš kvůli oteplování se Češi mohou setkat i s dalšími novými druhy hmyzu, který sem přesídluje ze Středomoří a Asie.

První hlášení o slíďáku tatarském přišla loni z jižní Moravy. Teď jeho přítomnost definitivně potvrdili vědci. Ti podle Vlastimila Růžičky z Akademie Věd ČR pavouka nafotili a připravili dokladový materiál, a tím prokázali, že máme v naší arachnofauně největšího evropského pavouka. Objevují se však u nás i další původně cizokrajné exempláře hmyzu. Křižák pruhovaný, nápadně zbarvený pavouk, který je schopen ulovit saranče, byl například zaznamenán nedaleko Kamenného Újezdu na Českobudějovicku.

Podle odborníků může výskyt obou těchto pavouků ve střední Evropě souviset se změnami počasí. Růžička takovou hypotézu potvrzuje: „Tito pavouci jsou teplomilní a původně se vyskytovali jižně od našich hranic. Taková shoda je nápadná.” Oteplování ale působí i na klíšťata. V minulosti se prakticky nevyskytovala ve výškách nad 600 až 700 metrů. Teď se jich ale musejí obávat lidé třeba i na Šumavě. S výjimkou klíšťat ale nejsou čeští pavouci, včetně nových druhů, podle vědců nebezpeční, patří spíš mezi prospěšné. Už v sousedním Rakousku ale lékaři zaregistrovali první případ kousnutí člověka jedovatým pavoukem ve volné přírodě.