Úroda obilí je průměrná, jeho cena letos přesto výrazně vzroste

České Budějovice - Letošní úroda obilí je podle zemědělců průměrná. Obavy z extrémně teplé a suché zimy se sice nenaplnily, ale výkupní ceny přesto o čtvrtinu vzrostly. Poprvé v historii na tento fakt měli vliv i výrobci biopaliv.

Farmáři charakterizují letošní sklizeň mimořádnými rozdíly mezi jednotlivými kraji a dokonce i oblastmi. Někde kvůli extrémním výkyvům počasí sklízí až o třetinu méně, než očekávali. Jinde je však úroda zase velmi dobrá, takže po sečtení zatím vycházejí čísla blízká dlouhodobému průměru. Zemědělci navíc v současné době trží z úrody na polích více. Jak ale dodává ředitelka Jihočeské agrární komory Hana Hricová, prodražují se tím vstupy do živočišné výroby, poněvadž se zdražují krmné směsi.

Jan Bartyzal z farmy Veselka k letošní úrodě říká: „Na jaře vypadala dost slabě. Ale myslím, že v průměru bude nadprůměrná.” Podle Hany Hricové jsou výnosy u obilovin ve srovnání s loňskem vyšší asi o dvacet procent. Cena obilí i přesto poměrně výrazně vzrostla. Kdy tento vývoj poznají lidé v obchodech, zatím není jisté.

Poprvé v historii také začali nakupovat od zemědělců i čeští výrobci biopaliv. Například obilí určené původně pro hospodářská zvířata se totiž hodí pro výrobu lihu, který má být složkou benzínu. O řepku určenou pro výrobu bionafty je mimořádný zájem v Německu. Změna se zatím projevila u krmné pšenice, jejíž cena se přiblížila k potravinářské. Podle Ladislava Svobody z brněnské plodinové burzy to ale zatím není nijak dramatické. První továrny specializované pouze na výrobu biolihu by v České republice měly začít fungovat v průběhu příštího roku.