Trojský kůň vyrostl v pražské Troji

Praha - Pražská Troja má novou dominantu. Je to devět a půl metru vysoká dřevěná socha Trojského koně. V jeho útrobách čeká na návštěvníky výstavní prostor, který se otevře tuto neděli. Trojský kůň má za cíl vrátit tvář pražskému Císařskému ostrovu zničenému povodní před pěti lety.

Postavit koně nebylo jednoduché. Práce trvaly tři měsíce, spotřebovalo se téměř patnáct kubíků dřeva. Dokončení koně je splněním dávného snu grafika a výtvarníka Ivana Nacvalače, který stavbu zaplatil z vlastní kapsy. Dominanta ostrova zatím stojí na místě, v případě potřeby ale může přejet třeba i přes most. Podle Martince to sice není jednoduché, ale dvaatřicet lidí prý se stavbou pohne.

Bojovat jako ve starověku se s koněm nebude. „Využijeme ho na lepší účely,” uvedl Jaroslav Martinec. Útroby dřevěné stavby se v neděli 22. července otevřou veřejnosti. Vnitřek sochy totiž slouží jako výstavní prostor. Už teď jsou připraveny historické fotografie Císařského ostrova a Troji, do budoucna se počítá i s trojrozměrnou projekcí. Uvnitř koně lidé poněkud nečekaně naleznou i kovovou ponorku.

Zajímavé objekty se nacházejí také v okolí obřího lichokopytníka. Návštěvníci si mohou prohlédnout takzvané konkrece, nerostné útvary nepravidelného tvaru, dřevěný maják nebo kostru kosatky. Před možným požárem je dřevěná konstrukce koně chráněna impregnací, stavba je také jištěna ocelovými lany proti silnému větru.