V Letech u Písku uctili již počtrnácté oběti romského holocaustu

Lety u Písku - Už počtrnácté uctili lidé v Letech u Písku oběti romského holocaustu. Znovu se tak kvůli tomu sešli u památníku nedaleko velkokapacitního vepřína. Vláda uznala, že toto místo není dostatečně důstojné, ale zatím nikdo nenašel způsob, jak neslučitelné sousedství památníku s vepřínem vyřešit. Výbor pro odškodnění romského holocaustu navrhuje založení zvláštního finančního fondu, do něhož by na odstranění velkovýkrmny prasat přispěla vláda či evropské instituce. "Je to prozatím v jednání, ale nemyslím si, že vláda na fond v dohledné době přistoupí," řekl předseda výboru Čeněk Růžička.

Dodal, že problémem nejsou jen peníze, ale k odstranění vepřína také chybí politická vůle. Podotkl, že 90 procent lidí nechce mít za souseda Roma a zbouráním výkrmny by si politici popudili voliče.

Na odstranění vepřína by mohla přispět Evropská unie. Podle ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny Džamily Stehlíkové (SZ) počítají s evropskými penězi dva z chystaných návrhů řešení, které chce pracovní skupina předložit vládě. „Jsou zde i nabídky, jakým způsobem se spolupodílet na řešení památníku, ze strany nejen evropských zemí, ale i ze Spojených států,“ řekla Stehlíková při pietním aktu romským obětem nacismu. O konkrétních návrzích ale nechtěla hovořit.

Pozůstalí po obětech už v odstranění vepřína téměř nedoufají. "Myslím si,
že se tu nikdy nic dít nebude, protože vláda na to neuvolní peníze. Předpokládám, že to zůstane tak, jak to je. Je to pro mě velké zklamání," řekl Jan Hauer, který měl v táboře matku a dvě sestry. Podle historických pramenů letským sběrným táborem pro Romy prošlo 1308 lidí, 327 z nich v něm zahynulo a přes 500 vězňů skončilo v Osvětimi.