Část Tábora se chce odtrhnout

Tábor - Odtrhnout se od města a vytvořit samostatnou obec chtějí lidé z příměstské části Tábora Blanické předměstí. Tvrdí, že radnice nerespektuje jejich požadavky. Nechala zbourat stávající most přes vlakové nádraží a nedodržela slib výstavby provizorní lávky pro pěší. Nový most pro veškerou dopravu tu místní nechtějí.

Most přes vlakové nádraží byl ještě koncem letošního března plně v provozu. Lidé z příměstské části se po něm do centra města dostali během pár minut. Dnes je most zbouraný a slibovaná provizorní lávka pro pěší stále neexistuje. „Lávku už měli udělat dávno a ne nás takhle posílat autobusy. Pro starší lidi to je hrozné, tady v noci nic nejede,“ neskrývá rozhořčení obyvatelka Blanického předměstí Růžena Daňková. „Radnice sice slíbila občanům provizorní lávku, ale pak na poslední chvíli přes média vzkázala, že lávka nebude,“ poukazuje na neseriozní jednání táborské radnice zastupitelka Michaela Petrová.

Některým místním už dochází trpělivost. Tvrdí, že jedinou možností je odtrhnout se od města a vytvořit samostatnou obec. V této souvislosti uvažují o dalším referendu. „My už jsme to podepisovali jednou, proběhlo zde referendum, ale neuspělo,“ říká jedna z obyvatelek dotčené čtvrti Monika Vocílková. 

Zákonem nastavená pravidla ale odtržení od Tábora nedovolují. „Obec musí splňovat to, že musí sousedit nejméně se dvěma dalšími obcemi a mít alespoň tisíc obyvatel,“ cituje příslušný zákon místostarostka Tábora Zuzana Pečmanová. 

Místní se myšlenky na osamostatnění vzdát nechtějí. „V zastupitelstvu budeme podporovat vyhlášení Blanického předměstí částí obce a budeme podporovat vznik samosprávy,“ zdůrazňuje Michaela Petrová. 

Vedení radnice slibuje obyvatelům Blanického předměstí, že s nimi bude o vzniklé situaci i nadále jednat. Zlepšit by se mohla dopravní obslužnost nebo urychlit výstavba protihlukových stěn.