V Českých Budějovicích vznikl nový depozitář třetího tisíciletí

České Budějovice - Důstojné a hlavně bezpečné prostředí mají konečně pro své cenné sbírky památkáři v Českých Budějovicích. A tak tam začalo největší stěhování obrazů, soch a nábytku. Nevyhovující prostory staré budovy muzea opouštějí s lehkým srdcem. Památky tam totiž ležely ve sklepích i na půdě a situace už byla kritická. To nový patrový depozitář je přímo vědeckou laboratoří.

Nový, moderně vybavený depozitář třetího tisíciletí - ve skladech je ideální teplota i vlhkost vzduchu, prostor hlídají čidla. Regály historici postupně zaplňují. Ředitel Jihočeského muzea Pavel Šafr sdělil, že je tu dostatek prostoru na rezervu 50 let. V novém areálu jsou konzervátorská pracoviště i badatelny. Do speciálních boxů se dostávají i cenné obrazy. Kurátorka sbírek Nora Jelínková se nechala slyšet, že do nového depozitáře uložili zejména díla nejcennější a ta, která byla nejvíce ohrožena.

Stará budova muzea - v místnosti se tísní 5 pracovníků, z terasy sem při deštích prosakuje voda, na stropě jsou mapy, okna netěsní. Zástupkyně Jihočeského muzea Marta Zavřelová naznačila, že to nesvědčí ani zaměstnancům, ani sbírkám. Historici několik let vysílali na všechny strany jasné signály a žádali o pomoc. Nové sbírky neměli kam ukládat. Pavel Šafr potvrdil, že podmínky byly opravdu špatné.

Volání vyslyšeli zástupci ministerstva kultury, muzejníkům koupili objekt bývalé těstárny. Kraj začal zchátralý areál opravovat. Práce skončily právě teď. „Oprava trvala tři roky a celkově stála kolem 43 milionů korun,“ prohlásil radní Jihočeského kraje František Štangl (ODS). Historici předpokládají, že sbírky budou stěhovat 5 měsíců. Starou budovu muzea začnou opravovat pravděpodobně v příštím roce.