ÚS řeší kuriozní spor - které obci patří osada Třešně se 40 lidmi

Brno - Až k Ústavnímu soudu se dostal kuriózní spor dvou obcí na Písecku o to, které z nich patří osada Třešně s pouhými čtyřiceti obyvateli. Spor mezi Dolními Novosedly a Záhořím trvá už osmnáct let, kdy při rozdělování někdejší střediskové obce udělal národní výbor administrativní chybu. Obyvatelé Třešně jsou úředně občany Záhoří, ale celá osada stojí v katastru Dolních Novosedel, což způsobuje řadu problémů.

Obce se ani po tak dlouhé době nedokázaly dohodnout. Shodně pouze tvrdí, že problémy způsobuje druhá strana: „Pro Záhoří je současná situace výhodnější, proto ji nechtějí řešit,“ míní starostka Dolních Novosedel Martina Jestřábová. „My se o dohodu snažíme, ale bez úspěchu,“ oponoval starosta Záhoří František Valvoda.

Oficiálně je Třešeň místní částí Záhoří. Všechny veřejné pozemky a komunikace, kanalizace i tamější kaplička však jsou ve vlastnictví Dolních Novosedel, které musejí investovat do oprav. Záhoří zase zajišťuje osvětlení a svoz odpadu, za což také vybírá od obyvatel poplatky. Podle Jestřábové novosedelské investice rok od roku rostou. Proto se zastupitelstvo rozhodlo podat ústavní stížnost.

Obě vsi ve při zmiňují zájmy občanů. Jestřábová tvrdí, že asi čtyři desítky obyvatel Třešně trápí nejistota. Nevědí, kam se obracet se stížnostmi a úředními žádostmi, a proto je často posílají oběma radnicím. „Lidé z Třešně pod Novosedly nechtějí. To máme od nich i písemně,“ uvedl Valvoda. Dolní Novosedly slibují, že pokud jim Ústavní soud vyhoví, zaplatí lidem z Třešně výměnu občanských průkazů i pořízení fotografií.

V Třešni nyní trvale žije asi 42 lidí. Do Záhoří je to asi kilometr daleko, do Dolních Novosedel přibližně o 200 metrů dále.